De afgelopen jaren hadden mensen in onze gemeente soms overlast van de eikenprocessierups. Daarom begint de gemeente Staphorst dit jaar al vroeg met de bestrijding van deze rupsen. Op die manier hopen we de overlast straks te beperken.

Een gespecialiseerd bedrijf spuit een biologisch middel in de bomen met een tractor en een grote nevelspuit. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wij houden rekening met beschermde vlindersoorten en mijden plekken waar deze te vinden zijn. De tractor en het gezoem van de nevelspuit kunt u misschien in de omgeving horen. Dit duurt gelukkig maar kort: want de tractor staat niet stil, maar rijdt continu door. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt als tuineigenaar ook helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat doet u door te zorgen voor meer biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in uw tuin trekt u namelijk insecten en tuinvogels die rupsen eten.

Een melding doen

Meer informatie vindt u op www.staphorst.nl/eikenprocessierups. U kunt een melding doen via Fixi, ons nieuwe systeem voor meldingen openbare ruimte. U kunt ook de Fixi-app downloaden via de Appstore of Google Playstore. Een melding maken kan 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Juni 2020 / Foto © Cees Moeke