Bibliotheek Staphorst presenteert online masterclass

Corona en jongeren, je kunt geen krant openslaan of je leest hoe rot deze tweede lockdown voor ze is. Voor de Bibliotheek Staphorst aanleiding om op 7 april 2021 van 20.00 tot 21.00 uur de online masterclass ‘Steun je puber! En heb het zelf ook een beetje leuk!’ aan te bieden. Tijdens deze masterclass laat Femke Wester, puber- en studiecoach van Sterk naar School, zien welke basisbehoeftes van pubers achter hun puberale gedrag zitten, hoe je deze kunt herkennen en hoe je op een relaxte manier tot steun kunt zijn. Ook in deze rare coronatijden. 

Natuurlijk, jongeren zijn hartstikke flexibel. Ze eindigen echt niet en masse in de goot. Ze leren nu doorzetten, niet (te veel) klagen, dat het leven niet maakbaar is enzovoort. Maar, ze missen óók belangrijke ontwikkelingen die ze wel nodig hebben om uit te groeien tot verstandige, weldenkende volwassenen. En ja, er zitten veel jongeren in de put, op hun kamer, in zak en as. Maar er zijn er ook die zich er wel doorheen worstelen én er is een stel dat geniet en floreert als nooit tevoren. Als ouders hebben we geleerd niet al te veel te klagen en te doen wat we kunnen, maar hoe gaat het echt thuis? Gaat het wel oké? Of ontstaan er hier en daar haarscheuren? 

Behoefte aan autonomie
Een voorbeeld: je kind sluit zich helemaal af op zijn of haar kamer en komt alleen nog maar naar beneden om te eten. Dit zou een uiting van de behoefte aan zelfstandigheid kunnen zijn. De behoefte om zélf te beslissen zonder de hele dag het wakende oog van pa of ma te voelen. Je kunt je kind dan meer verantwoordelijkheid en een stem bij belangrijke beslissingen kunnen geven. Als hij of zij zich meer een gelijke voelt, vervul je zijn of haar behoefte aan autonomie. Natuurlijk is dit maar één voorbeeld en één mogelijke oplossing, als ouder weet je het beste wat jou kind nodig heeft.

Lekker samen lachen
Feit blijft dat deze coronatijden lastig zijn en meer van ons vragen dan voorheen, Maar het biedt ook de mogelijkheid om de band met onze kinderen te versterken, om ze te leren omgaan met tegenslagen en om weer dieper, fijner contact met ze te krijgen en weer eens lekker samen te lachen. Doe mee met de online masterclass en meld je aan via de agenda op www.bibliotheekstaphorst.nl.