Op zure grond groeit gras niet goed. Mos en onkruid nemen de overhand en er komen kale plekken in het gazon. In plaats van een mooi groen gazon is het gazon meer geel van kleur.

Waarom kalk strooien?

Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert. De werking van kalk speelt dus in op de behoefte van de bodem. 

Kalk is zelf geen meststof, maar zorgt dat voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Het is dus altijd van belang om eerst kalk te strooien en daarna een gazonmeststof. 

Dus… goed kalk strooien draagt bij aan:

  • Juiste zuurgraad (pH-waarde) van de grond
  • Minder mos
  • Goede opname van meststoffen
  • Minder onkruid (doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen)

Wanneer kalk strooien?

De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit. In het voorjaar gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en oplost.

Advies: om er zeker van te zijn dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doen adviseren wij je om tussen het moment van kalken en bemesten 4 weken aan te houden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien.  Bij het gebruik van speciale natuurlijke of organische meststoffen is het zelfs mogelijk om dezelfde dag kalk- en meststof te strooien. Vraag advies aan één van onze medewerkers.

Welkoop Staphorst

Heeft een mooie aanbieding op het gebied van Kalk.
Welkoop tuinkalk 20 kilo nu voor € 9.77 – Welkoop koemestkorrel 50 liter nu voor € 20.00

Welkoop Staphorst
Oude rijksweg 138
7951DN Staphorst
0522-461218