Bericht van uw gemeente

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet. Maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen. 

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:      

  • een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel (kachel, geiser, cv of combiketel);
  • een verbrandingstoestel dat in een kleine ruimte hangt of staat;
  • niet goed geïnstalleerde, beschadigde of vervuilde afvoer- en schoorsteenkanalen;
  • verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders;
  • in situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.

Ventileer goed

Een goede ventilatie is van groot belang voor de gezondheid. Dat betekent niet dat alle ramen wagenwijd opengezet moeten worden. Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of kiepramen volstaat.

Plaats een CO-melder

Een koolmonoxidemelder waarschuwt als er koolmonoxide in huis vrijkomt. Op de website van de brandweer leest u waar u het best zo’n melder kunt ophangen en vindt u meer informatie over hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen.