Wie zelf regelmatig hardloopt is het waarschijnlijk helemaal eens met deze stelling: hardlopen bezorgt je een gelukzalig gevoel. Wie als vanzelf over een prachtig bospaadje rent voelt zich fantastisch. Maar wordt je al chagrijnig bij alleen al het idee van het aantrekken van hardloopschoenen dan is deze stelling voor jou absoluut niet waar. Toch is er bewijs dat die ‘runners high’ daadwerkelijk bestaat. 

In een andere wereld 

Natuurlijk is iedereen anders en heeft iedereen een ander lichaam, maar wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat bij iedereen die hardloopt er iets in de hersenen in werking wordt gezet waardoor je in een soort van flow komt. Je kunt dus echt ‘high’ worden en het gevoel hebben dat je op een andere planeet zit. 

Dat klinkt geweldig. Lekker draven, vrolijk zijn en aan iets doen aan je conditie. Helaas is het zo dat je niet na enkele honderden meters die runners high ervaart. Dat komt pas als je eigenlijk niet meer kan. En toch nog doorzet. Dan pas heb je kans om het te ervaren. Uit onderzoek blijkt dat op dat moment moleculen vrijkomen die ervoor zorgen dat je minder moe bent en zelfs pijn onderdrukt. 

Die onderzoekers zagen dat na ongeveer twee uren hardlopen de endorfine in de hersenen behoorlijk was toegenomen. De plek was exact de plek waar de hersenen emoties en pijn aansturen. Vandaar dus het gelukzalige gevoel en het verdovende gevoel, dat verklaart de term runners high.

Burn-out of depressies  

Bij mensen die last hebben van een depressie, burn-out of angststoornis kan hardlopen echt helpen. Door het gelukzalige gevoel wat je krijgt van hardlopen en het resultaten die je kan behalen, kan een positiever zelfbeeld ontstaan. Eveneens is het zo dat je tijdens het lopen je verstand  even kan uitschakelen. Extra fijn als je iemand bent die snel piekert en zelfs wakker kan liggen van de aankoop van een kinderfiets. Die roze meisjes fiets of toch die blauwe jongens fiets? Voor wie niet eens uit dat soort keuzes kan komen is hardlopen een goed idee. Bovendien wordt je van hardlopen moe en dat is ook meegenomen als je kampt met depressies, want daardoor val je beter in slaap ’s avonds.