Afgelopen zaterdag was er weer een Staphorster Stipwerkdag in Museum Staphorst. Ambachtslieden toonden de creativiteit die het stipwerk biedt.

Natuurlijk mocht de bezoeker zelf ondervinden hoe het is om een stempel op een doek te zetten en kreeg men een kijkje in het verleden van het typische Staphorster drukwerk. De techniek is niet uniek de compositie absoluut wel. Nergens ter wereld vindt je de stippen zoals ze in Staphorst gezet worden. Ook nergens anders ter wereld wordt er met stipwerk de familieomstandigheden weergegeven zoals rouw. 

De klederdracht verdwijnt dus ook de stipwerktraditie in de dagelijkse kledij. De stichting heeft daar wending aan gegeven en het stipwerk op de culturele erfgoedkaart weten te zetten. Nu zie je nog dagelijks buiten de klederdracht om, het stipwerk op voorwerpen en moderne kleding. Ook rijden er auto’s rond met stippen op de lak, en op straat leiden stippen u naar het fietsracepad van Zwolle naar Meppel via Staphorst. (Niet dat u sneller gaat maar het idee krijgt u wel).

Bij 1 van de stands troffen we schitterende mondkapjes van Staphorster stoffen, deze zijn te koop bij Hilleen Mode. (zie laatste foto)

Een impressie door © weblog Staphorst