In het buitengebied van Overijssel is de mobiele bereikbaarheid slecht. Een rondgang langs de leden van de OVKK (Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen, op verzoek van Plaatselijk Belang Vilsteren, gaf hierover een duidelijk beeld. “Iedereen heeft weliswaar een smartphone en in theorie kan je internetten en bellen waar je maar wilt. In de praktijk, is het helaas een heel ander verhaal. Op veel plaatsen is de mobiele bereikbaarheid zo slecht dat het alleen lukt een normaal telefoongesprek te voeren als je buiten staat. Het kunnen bellen van het alarmnummer is soms eerder een kwestie van geluk dan een voorziening waarop je kunt vertrouwen. Dat zou niet zo moeten zijn.  Wij vragen samen met de Plaatselijke Belangen in de provincie Overijssel de Tweede Kamer om actie”, vertelt Ilse Duursma, voorzitter van de OVKK. 

Brief aan Tweede Kamer

Om de mobiele bereikbaarheid van de Overijsselse buitengebieden onder de aandacht te brengen heeft de OVKK een brief geschreven aan de Overijsselse Kamerleden en de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat. De OVKK hoopt dat door deze aandacht juist mensen en organisaties in beweging te krijgen, zodat er echt gewerkt (en niet weer alleen maar gepraat) gaat worden aan een oplossing en Overijssel eindelijk overal fatsoenlijk mobiel bereikbaar wordt. 

Dwars door de provincie

Voorzitter van Plaatselijk Belang Vilsteren, Bert van der Moolen, legt uit waarom hij aandacht blijft vragen voor dit probleem. “Het slechte bereik gaat dwars door de provincie Overijssel van Zalk en Windesheim via Okkenbroek en Luttenberg tot Weerselo en Buurse. De problemen worden ervaren bij verschillende providers. Vele gesprekken en beloftes later, is er op de meeste plekken nog weinig verbeterd. Sommige Plaatselijk Belang organisaties zijn al meer dan acht jaar bezig om iets te doen aan de lokale mobiele bereikbaarheid. Het is nu echt tijd voor actie!” 

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer… (pdf)

Rouveen

De dorpskern van Rouveen kampt al jaren met slecht mobiel bereik. Sommige inwoners moeten op de zolder bellen om bereik te houden. Een onderzoek een paar jaar geleden wees uit dat de klachten gegrond zijn. KPN heeft ter plaatse testen uitgevoerd maar deed dat allemaal in de buitenlucht. De enige oplossing is een zendmast dichter bij de kern neer te zetten, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Op de foto: Zendmast in Rouveen wordt aangepast / © René Admiraal