Malawi wordt hard geraakt door de gevolgen van het Coronavirus/Covid-19. Stéphanos is vorige week een kleine actie gestart om geld in te zamelen zodat noodpakketten kunnen verstrekt worden.

De scholen zijn sinds tweeënhalve week dicht en er heerst een soort noodtoestand. De WHO-adviezen als social distancing, persoonlijke hygiëne et cetera worden in acht genomen, maar als 80% van de mensen geen water in huis heeft, en dus naar een lokale pomp moet lopen, als zeep een luxe product is, als de kinderen op school geen maaltijd meer krijgen en ondergebracht zijn bij familie, dan zien we dat deze maatregelen grote (financiële) gevolgen heeft voor de vele arme gezinnen.

Naast voorlichting en preventie wil Stéphanos helpen met voedsel, hygiëneproducten en schoolmateriaal! Hiervoor zijn in korte tijd een tweetal noodpakketten samengesteld om gezinnen te helpen. De pakketten zijn door een ieder voor 10 of 25 euro te doneren. In deze pakketten zitten de noodzakelijke zaken als onder anderen maïsmeel/rijst, bonen, suiker, zout, thee, soja, stukken desinfectant zeep, emmer met kraantje, schoolschriften en potloden. Bij deze pakketten wordt ook een Bijbel en preek in eigen taal geleverd zodat Woord en daad samen mogen gaan. 

Flora is één van de gezinnen die door middel van deze actie geholpen kan worden. Flora is een 44 jarige weduwe met de zorg voor zeven kinderen in de leeftijd van 4-17 jaar. Haar man is in 2017 over leden, en haar gezin is afhankelijk van landbouw en de oliebollen die ze twee dagen per week verkoopt op de markt. Met dat verdiende geld probeert ze haar gezin draaiende te houden. We zochten haar op en ze liet ons het laatste beetje maïsmeel wat ze had zien. We laten Flora aan het woord; “Als dit op is, weet ik niet hoe het verder moet. We mogen niet naar de markt, iedereen moet thuisblijven, hoe kan ik dan deze kindermonden vullen?” ,aldus Flora.

De actie en noodpakketten zijn te vinden op: https://www.stephanos.nl/noodpakketten-actie. Doneren kan ook via deze link.

Flora en haar 7 kinderen. Beeld: © Stichting Stéphanos

De reformatorische stichting Stéphanos geeft hulp en onderwijs aan (wees)kinderen en hun familie. In Malawi ligt bij het werk de focus op diaconaal werk met de Bijbel in de hand. Voor Zambia geldt dat de werkzaamheden voornamelijk gericht zijn op evangelisatie.