Oese Volluk trok bij de eerste twee voorstellingen volle zalen met ‘Opoe in the War’. Het blijspel is speciaal geschreven vanwege 75 jaar vrijheid, en geeft een beeld hoe de oorlogsjaren in onze regio zijn beleefd.

Op donderdag 16 januari had Historische Vereniging Ni’jluusn van Vrogger de primeur. Decor voor het blijspel is de werkplaats van Evert en Johanna Eijkenaar.

Klazien kwam regelmatig bij de familie Eijkenaar langs. Maar niet alleen voor de koffie. Als koerierster van het verzet bracht ze een onderduiker bij de familie Eijkenaar. Verder bracht ze het verzetskrantje Luctor et Emergo rond. Dit deed ze tegelijk met het wegbrengen van het melkgeld bij de boeren. Het verzetskrantje werd gemaakt door de onderduikers in de kelder onder het werkplaatsje.

Opoe vermaakte zich uitstekend met de onderduikers. Ze wist ook wel raad met de NSB-ers Adrianus Kraay en Martin Mollis die dagelijks op de werf kwamen. Deze NSB-ers dachten dat Opoe behoorlijk in de war was, maar het publiek wist wel beter.

Op vrijdag 17 januari kon men op de jaarlijkse toneelavond van Taveno ook het verhaal van Opoe in the War beleven. Johanna had het lastig met de onderduikers die ze verborgen moest houden en te eten moest geven. Er kwamen voedselhalers uit Utrecht, die al dagen niets gegeten hadden. De borden werden door gastspelers Niek, Mark en Jannet in rap tempo naar binnen gewerkt. Dit tot groot plezier van het publiek.

De toneelgroep oogstte veel complimenten voor de komische filmpjes, historische krantenartikelen en radiofragmenten die in het stuk verwerkt zijn. Het verzetskrantje Luctor et Emergo is in werkelijkheid tijdens de oorlog in Den Hulst gemaakt en werd tot in Drenthe verspreid. Oese Volluk had hun programmaboekje in een speciale editie van het krantje verwerkt waarin authentieke krantenartikelen uit de oorlog zijn verwerkt.
Veel is gedaan om iedereen mee te nemen in de sfeer van de jaren ’40.

Het thema 75 jaar vrijheid spreekt mensen aan en dat blijkt uit de kaartverkoop. Reserveer daarom op tijd uw kaarten op: http://www.toneelgroepoesevolluk.nl/ of bel 06 – 33 31 33 55.

Wo. 29 jan. Nieuwleusen, Ontmoetingskerk, ouderen
Let op: aanvang 14:00 uur
Vr. 31 jan. Nieuwleusen Ontmoetingskerk
Za. 8 febr. Dedemsvaart Theater de Baron
Za. 29 febr. Dalfsen, de Overkant, Benefietvoorstelling
t.b.v. Tour du ALS
Vr. 6 mrt. Ommen, Theater Carrousel
Alle avonden aanvang: 20:00 uur