Defensie gaat werk maken van Staphorster bod

Op vrijdag 23 mei 2025 heeft het kabinet een voorlopig besluit genomen dat Defensie op meerdere plekken in Nederland uit gaat breiden. Zo ook in Staphorst. Hiervoor heeft het kabinet het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) vastgesteld. Om Nederland veilig te houden, heeft Defensie meer ruimte nodig. Het plan is om de bestaande munitieopslag uit te breiden naar grootschalige munitieopslag. Eind 2025 beslist het kabinet definitief over de uitbreiding.

Inspanningsverplichting Defensie voor Staphorster bod

In december 2024 heeft gemeente Staphorst het ‘Staphorster bod aan Rijksoverheid voor grootschalige munitieopslag’ overhandigd aan staatsecretaris Tuinman van Defensie. Hierin stelt de gemeente de volgende randvoorwaarden aan de uitbreiding naar grootschalige munitieopslag:

    • Voor een goede inpassing is het nodig om rekening te houden met de belangen van omwonenden en met natuur- en recreatiewaarden.
    • Voor vlot en veilig transport buiten de bebouwde kern is een rechtstreekse aansluiting op de snelweg A28 nodig en een ongelijkvloerse spoorwegovergang bij de J.J. Gorterlaan. Defensie stelt in het Ontwerp NPRD van 23 mei dat zij zich zal inspannen om deze randvoorwaarden namens de Rijksoverheid te realiseren.

Veiligheid is van ons allemaal
Burgemeester Jan ten Kate: “Onze nationale veiligheid is een zaak van ons allemaal. In Staphorst kunnen en willen we daaraan bijdragen. Daarom hebben we een stap naar voren gezet en zijn we in gesprek gekomen met Defensie.
De bal ligt nu bij Defensie, maar natuurlijk blijven wij hier ook bovenop zitten om onze randvoorwaarden te waarborgen. Zolang dit proces loopt, zullen wij ons blijven inzetten om de belangen van onze inwoners en ondernemers zo goed mogelijk te behartigen.”

Gevolgen voor de omgeving
In de zoektocht van Defensie naar een locatie voor grootschalige munitieopslag waren eerder nog drie locaties in beeld: Weerselo, Biddinghuizen en Staphorst. Met een planMER-onderzoek zijn de gevolgen voor de directe omgeving, de natuur, het milieu en geluid onderzocht. Op basis van dit onderzoek vindt Defensie dat de bestaande munitieopslag in Staphorst de beste plek is, met de minst ingrijpende gevolgen voor de omgeving (bijvoorbeeld voor het aantal woningen). Maar die gevolgen, die zijn er absoluut. Vooral als het gaat om de direct omwonenden en grondeigenaren.

Informatiebijeenkomsten Defensie en indienen zienswijze
In de komende periode organiseert Defensie informatiebijeenkomsten over de plannen. Voor Staphorst zijn de bijeenkomsten op maandag 2 juni 2025 en woensdag 11 juni 2025 van belang. Van 28 mei tot en met 9 juli 2025 kan iedereen reageren op het Ontwerp NPRD en het planMER- onderzoek, door een zienswijze in te dienen via nprd.inspraak.defensiedichtbij.nl. Op defensie.nl/ruimtevoordefensie staat hierover meer informatie.

De gemeente Staphorst gaat zelf ook een zienswijze indienen. De inzet: Staphorst wil dat Defensie in het definitieve besluit, in het NPRD, afspraken vastlegt over realisatie van het Staphorster bod.

Hoe verder?
Na de zienswijzeperiode schrijft Defensie een reactie op alle ingediende zienswijzen in een Nota van Antwoord. Deze nota is meteen het antwoord voor indieners van een zienswijze. Naar verwachting debatteert ook de Tweede Kamer nog over het Ontwerp NPRD. Eind 2025 neemt het kabinet een definitief besluit over de voorkeurslocaties.

Daarna start het gebiedsproces van Defensie waar de inpassing en inrichting van de locatie wordt voorbereid.

Foto: willekeurig vuur Pexels