De Historische Vereniging Staphorst, opgericht in augustus 1980, heeft haar kwartaalblad opnieuw gerestyled. Van 1980 tot en met december 2012 herkende je het kwartaalblad aan de effen crèmekleurige omslag met een foto. Nu herkennen we het boekje al weer twaalf jaar aan de omslag in de Staphorster kleuren blauw en notenboom met steeds een foto op de voorkant. Dit nieuwe jaar hebben we gekozen voor een groter formaat en nieuwe lay-out. De foto’s en artikelen komen dan beter tot hun recht.

Velen zijn er geïnteresseerd in de lokale geschiedenis. We kunnen dat zien aan de fanatieke verzamelaars van de historische foto’s te verkrijgen bij de Spaaractie van de Ondernemersvereniging Staphorst. De Historische Vereniging Staphorst heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitzoeken en aanleveren van foto’s uit haar archief. Jong en oud doen mee aan deze actie. Prachtig om dat te zien. Het geeft een gevoel van grote saamhorigheid.

Een mooie aanvulling zou dan zijn om de verhalen te lezen die telkens verschijnen in het kwartaalblad ’t Olde Stapperst. In deze eerste vernieuwde uitgave staan de volgende artikelen:

  • ‘Duizenden jammeren geboren’ is een artikel over de watersnoodramp van 1825 waarbij de gemeente Staphorst één van de meest getroffen plaatsen was. Er vielen 21 slachtoffers, met name in Rouveen. Daar stond het water in de laagst gelegen woning wel 2 meter hoog. Met uitzondering van het hogere deel van IJhorst liep de hele gemeente bijna onder water. De schade was enorm. 125 boeren hadden al hun rundvee verloren. Van de bebouwing waren 5 gebouwen weggespoeld, 86 verwoest en 122 zwaar beschadigd.
  • De slagers Bloemert tot 1945. Ruim zeventig jaar hadden ze hun slagerij – annex – winkel gevestigd aan de Oude Rijksweg 193. Het is een verhaal over hun familiebedrijf. Deze kende zowel hoogte- als dieptepunten. Dan denken we in het bijzonder aan de wegvoering van Jan Bloemert in 1944 naar Neuengamme. Dit heeft diepe sporen nagelaten bij de nabestaanden.
  • Vrijwilligers, schietbaan en het huidige munitiedepot in het Staphorster bos. Dat depot is in 1966 in gebruik genomen. Op die locatie lag een schietbaan, die al in 1938 geopend is. Die opening was toen  blijkbaar een belangrijke gebeurtenis omdat  er veel autoriteiten aanwezig waren, en  veel media. De schietbaan was in gebruik door de (Bijzondere) Vrijwillige Landstorm. In het artikel wordt de rol van vrijwilligers (nu de Natres) naast het ‘gewone’ leger uitvoerig beschreven.
  • Staphorster roots in Canada. Dit is de laatste aflevering van Roelofje Huls. Ze schrijft hier over haar vertrek en het wonen in Canada.
  • Wie brengt me thuis. In deze vaste rubriek staan altijd foto’s. De vraag is dan wie de personen, omstandigheden, plaats van de foto herkent.

We zijn steeds weer op zoek naar nieuwe foto’s en verhalen. Wie zelf een mooie foto of een verhaal heeft, mag dat opsturen naar redactie@historischeverenigingstaphorst.nl

Op onze website is ook veel informatie te vinden; en op de beeldbank zijn duizenden foto’s te bekijken.

We hopen dat deze nu nog mooier uitgevoerde kwartaalbladen en de steeds uitbreidende fotocollectie veel nieuwe leden oplevert.

Wie nog geen lid is, kan zich aanmelden via de website. Voor € 17,50 per jaar ontvangt u dan vier keer per jaar het prachtige kwartaalblad en één keer een gratis boek naar keuze. Aanmelden kan op https://www.historischeverenigingstaphorst.nl/lid-worden/

Foto: HVS