ROUVEEN – Rouveen Kaasspecialiteiten organiseert op 8 juni een unieke fietstocht. Tijdens deze melkbussenroute (33 km) beleef je van alles bij de boeren. Voor jong en oud is er van alles te doen. Een greep uit de activiteiten; melkbus stippen, spot de weidevogel, traptrekkerparcours, beklim de RMO vrachtwagen. Wie onderweg alle melkbusstempels verzamelt mag zich na afloop een echte ‘melkrieder’ noemen. Rouveen Kaasspecialiteiten verzorgt de melkbussenroute compleet. Onderweg krijgen de deelnemers kans de energievoorraad weer aan te vullen en de route te vervolgen. Voor wie mee wil fietsen; aanmelden is verplicht en kan via deze link.

De fietstocht is de volgende activiteit in het jubileumjaar van de melkbus. Deelnemers fietsen over de afwisselende plattelandsweggetjes rond Rouveen en Staphorst. Onderweg gaan ze op visite bij veehouders die hun erf openstellen. Daar bruist het van de activiteiten voor kinderen en volwassenen. Ook vertellen de veehouders graag over hun duurzame en innovatieve bedrijven. Deelnemers leren veel over het landschap, het bodemleven, weidevogels en koeien.

Traditie en ambitie
Bij de kaasfabriek begint en eindigt de Melkbussenroute. Na 33 kilometer weten fietsers veel meer over hun omgeving. “Prachtig dat onze veehouders hun bedrijven openstellen. Zij laten zien hoe traditie en ambitie hand in hand gaan. De veehouders boeren op de schouders van hun ouders en staan tegelijkertijd open voor vernieuwing. Onderweg zie je dat allemaal. Van de geschiedenis van ons slagenlandschap, de zorg voor het land en de moderne duurzame boerderijen”, vertelt Bert Brand, commercieel manager bij Rouveen Kaasspecialiteiten.

Lupine en weidevogels
Vrijwilligers van de vereniging weidevogelbescherming Staphorsterveld en omstreken laten zien wat ze doen voor broedende weidevogels en hun opgroeiende kuikens. Ook ontdekken fietsers waarom de grond rondom Staphorst zo geschikt is voor koeien en hoe belangrijk die dieren zijn in het omzetten van gras naar hoogwaardige eiwitten. Deelnemers stappen ook in de wereld van de lupine. Een gewas dat stikstof opslaat en waarmee Rouveen Kaasspecialiteiten een plantaardige kaas maakt. Slotstuk van de fietstocht is een bezoek aan de proefboerderij van de kaasfabriek. 

Aanmelden
Op deze link lees je alles over de Melkbussenroute. Meld je op de website ook voor deze unieke fietstocht. Op 8 juni stap je tussen 09.30 en 12.00 uur op bij Rouveen Kaasspecialiteiten.