Van 16 mei tot en met 2 juni organiseert Grensloos Kunst Verkennen de tweejaarlijkse kunstroute door IJhorst en de Wijk. Maar liefst 26 internationaal, landelijk en regionaal bekende professionele kunstenaars tonen hun werk op buiten- én binnenlocaties. Heel diverse kunstwerken maken de route aantrekkelijk voor jong en oud.

De kunstenaars hebben zich enthousiast verbonden aan deze biënnale in het Reestdal. Kleurrijk werk, in een scala aan materialen, neemt de bezoeker mee naar de wereld van verbeelding, verwondering en realiteit.

De Reest en de kunstenaar
De 8 kilometer lange route is te wandelen of te fietsen door de Wijk en IJhorst. De route voert door het landschap langs verschillende buitenlocaties. Het landschap, waardoor de Reest meandert, is een grote bron van inspiratie voor veel kunstenaars. Zij hebben hun werk gekozen of speciaal gemaakt in samenhang met de omgeving. Dat maakt Grensloos Kunst Verkennen als kunstroute zo uniek. Ook op binnenlocaties is kunst te zien of te beleven, afgestemd op de omgeving, de natuur of de tijd waarin we leven.

Kunstenaars zijn op verschillende momenten zelf aanwezig, geven informatie en gaan graag met het publiek in gesprek over hun inspiratiebron en werkwijze.

Ook voor kinderen
De kunstroute 2024 is buitengewoon geschikt voor kinderen. Een ‘kunstwaaier’ vormt de leidraad voor een deel van de route. Deze is gratis verkrijgbaar bij het startpunt. Inspirerend om met (groot)ouders de route te lopen en samen te kijken, te beleven. De basisscholen in IJhorst en de Wijk nemen deel aan de route, met begeleiding van ouders en leerkrachten.

Taalproject
De molen in de Wijk is het middelpunt van taalproject ‘Leve(n)de Taal’, een samenwerkingsproject in het kader van Wiede Wold. Bezoekers kunnen actief bijdragen aan een schatwoordenkist of de haikuwedstrijd. Kunstenaars maken geschilderde gedichten. En … met graffiti zal de Wieker Meule tijdelijk worden gesierd met woorden van het publiek.

 Startpunten
Van 16 mei tot en met 2 juni van donderdag tot en met zondag, plus 2e Pinksterdag (20 mei) zijn maar liefst 27 locaties te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Een uitgebreide catalogus is de leidraad voor de route en tevens entreebewijs.

Er zijn twee startpunten. In de Wijk bij Atlas Sportcafé aan de H. Tillemaweg 63B en in IJhorst bij Kroko Multipunt aan de Heerenweg 42. Toegangsprijs is € 7,50 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis.