Voor PvdA-GL zijn de keuzes duidelijk. Nederland heeft een sterk leger nodig. De 2%-norm (van alle geld dat we met z’n allen verdienen in Nederland moet 2% naar defensie) moeten we halen. Dat is de belangrijke boodschap die Ralph du Long, nr 13 op de lijst voor Europese Verkiezingen, komt brengen op een bijeenkomst georganiseerd door de PvdA-afdeling van de gemeente Staphorst.

Ralph du Long weet waar over hij praat als het gaat om oorlog en vrede in het algemeen en over Rusland en Oekraïne in het bijzonder. Ralph is onder andere jaren lang actief geweest bij een organisaties die ten doel hadden de burgerparticipatie in Rusland te versterken. Ralph is ook internationaal waarnemer geweest bij verkiezingen in oost Europa. Deze werkzaamheden combineerde hij met het lidmaatschap van de Provinciale Staten van Drenthe

De activiteiten van Ralph werden door de Russen scherp in de gaten gehouden. Hij is van zijn bed gelicht door de Russische politie, omdat ze van mening waren dat hij een verkeerd visum had. Dergelijke acties zijn de bekende methodes om mensen te intimideren. Zijn organisatie, Stichting Dialogue in Progress, is bij de laatste verkiezingen in Rusland via een officieel bericht van de Russische regering beschuldigd van beïnvloeding van de verkiezingen. Ralph was er 2013 bij toen in Kiev de protesten gewelddadig neer werden geslagen. Kortom, aan ervaring geen gebrek.

De PvdA realiseert zich dat naast het zelf de verantwoordelijkheid nemen als het gaat om veiligheid het ook van groot belang is om de afhankelijkheid van Rusland, China en Amerika op het gebied van grondstoffen en energie te verminderen. In het rijtje hoort dus ook Amerika, aangezien er rekening gehouden moet worden met een overwinning van Trump. Vanaf dat moment kan niet worden uitgegaan van de steun van de Verenigde Staten voor Europa, aldus de Drentse socialist. En ook binnen de EU is het belangrijk om nieuwe coalities te smeden om onze eigen belangen te kunnen verdedigen.

Ralph du Long is enige noordeling op de lijst voor de PvdA-GL. Ralph wil zich ook inzetten voor de belangen van de noordelijke provincies. Hij vindt dat er meer samengewerkt moet worden met Nedersaksen.

Ondanks de harde boodschappen die Ralph ons wil meegeven kan toch gesproken worden over een zeer prettige en geslaagde avond in het Dienstencentrum Staphorst.