Op dinsdag 16 januari 2024 heeft de gemeenteraad het plan van aanpak Vitale vakantieparken gemeente Staphorst vastgesteld. Voor de jaren 2024 tot en met 2026 stelt de raad geld beschikbaar om het plan uit te voeren. Het plan staat in het teken van het versterken van recreatie en toerisme. De vakantieparken in IJhorst spelen daarin een grote rol. Het gebied wordt gezien als hét recreatiegebied van de gemeente.

Wethouder Herriët Brinkman is blij met de steun van de raad: “De vakantieparken zijn van grote betekenis voor toerisme en recreatie in onze gemeente. En dat houden we graag zo. Daaraan werken eigenaren en ondernemers op de vakantieparken samen met de gemeente in het project Vitale vakantieparken. Dat betekent ook dat we permanente bewoning gaan aanpakken. Die is namelijk in strijd met waarvoor de vakantieparken zijn bedoeld: voor recreatie en toerisme.”

Maatwerk, hulp en advies
De gemeente heeft alle vakantieparken gevraagd om een plan voor hun toeristische toekomst. Die plannen zijn verwerkt in het plan van aanpak dat de raad nu heeft vastgesteld. De wethouder: “De parken zijn onderling verschillend. We gaan daarom met elk park in gesprek om te komen tot een plan per park. Echt maatwerk dus.” Dat maatwerk betreft soms ook de mensen die wonen op het park. “Sommigen van deze mensen hebben problemen. Daarvoor hebben we oog en oor. Zij kunnen voor hulp en advies terecht bij ons team Samenleving. Samen met maatschappelijke organisaties zoeken we dan naar passende oplossingen.”

Stimuleren en inspireren
Brinkman is trots op al het moois in en om Staphorst: “We hebben hier een fantastisch netwerk van fiets- en wandelpaden. Het fietspad langs de Heerenweg komt daar binnenkort nog bij. Kortom, je kunt hier heerlijk vakantie vieren of een dagje ontspannen. Dat is goed voor onze horeca en winkels en zorgt ook nog eens voor extra banen. Aantrekkelijke vakantieparken zijn dan ook goed voor de hele gemeente.” De gemeente wil de parken stimuleren en inspireren om te werken aan hun toeristische toekomst. De stichting Ontdek Staphorst is daarbij een onmisbare partner, volgens Brinkman. Ondertussen werkt de gemeente aan een nieuwe Visie Recreatie en Toerisme, met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Het streven is beide na de zomer vast te stellen.

Contact en meer informatie
Het projectteam Vitale Vakantieparken is bereikbaar via vitalevakantieparken@staphorst.nl. Team Samenleving van de gemeente Staphorst is bereikbaar via (0522) 46 74 66 of via teamsamenleving@staphorst.nl. Op www.staphorst.nl/wonen-op-een-vakantiepark-mag-dat staan veelgestelde vragen met antwoorden.