Het kan iedereen overkomen, een sleutel die afknapt terwijl je in alle haast probeert de deur open te maken. Helemaal wanneer de deur al iets klemt en je wat meer kracht moet zetten dan normaal bestaat de kans dat het een keer misgaat. Het moment waarop het gebeurt maakt dan niet uit, aangezien het in vrijwel alle gevallen ontzettend ongelukkig is. Nu is het wel een verschil of je de deur inmiddels al wel open hebt of dat je na een lange werkdag voor een dichte deur komt te staan. Gelukkig zijn er dan een aantal dingen die je kunt en die willen we in dit artikel graag met je bespreken. Zo zullen we je wat tips en adviezen geven mocht je het zelf willen proberen, maar ook waarom het aan te raden is een professionele slotenmaker in te schakelen voor het oplossen van dit probleem.

Het risico van zelf proberen

We denken zelf vaak dat we een stuk handiger zijn dan in de praktijk het geval is. Vooral wanneer het gaat om een sleutel die is afgebroken en waarvan de helft nog in het slot zit. Je kunt natuurlijk wel proberen om met een pincet of magneet het stuk dat nog in het slot zit eruit te halen. Toch moet je je wel realiseren dat hier ook de nodige risico’s mee gemoeid gaan. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je dit zonder enige ervaring doet of het verkeerde gereedschap gebruikt, de kans op het beschadigen van het slot zelf alleen maar groter is. Dit zal er uiteindelijk misschien wel voor zorgen dat je de sleutel uit het slot hebt weten te halen, maar kan ook zorgen voor een beschadiging aan de cilinder zelf, waardoor je uiteindelijk duurder uit bent.

Wat kun je zelf doen?

Zoals je hebt kunnen lezen, kleven er wel degelijk risico’s aan het zelf proberen op te lossen van dit probleem. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen, zonder dat je de schade hierdoor erger maakt. Gebruik bijvoorbeeld een tang of pincet met fijne uiteinden om voorzichtig de zichtbare delen van de afgebroken sleutel vast te pakken en eruit te trekken. Voordat je dit doet, is het handig het slot in te smeren met bijvoorbeeld WD40, zodat het allemaal net wat glijdt. Is de sleutel te ver afgebroken en steekt er niets uit, ga dan niet zelf aan de slag. Zo loop je het risico dat je de sleutel er alleen nog maar verder induwt, met alle gevolgen van dien.

Schakel een slotenmaker in

Om er zeker van te zijn dat je niet alleen je huis weer zo snel mogelijk in kunt, maar ook dat je slot niet beschadigd is, is het verstandig een professionele slotenmaker in te schakelen, die de sleutel voor je uit het slot kan halen en de deur weer voor je kan openen. Naast de nodige ervaring beschikt een goede slotenmaker ook over het juiste gereedschap waarmee je niet bang hoeft te zijn dat de boel alsnog beschadigd raakt. De kosten die je hiervoor maakt mogen dan misschien wel even vervelend zijn, maar vallen vaak vele malen lager uit, dan wanneer je zelf aan het prutsen gaat en het erger wordt.