STAPHORST – ROUVEEN – Op 31 oktober is het precies 25 jaar geleden dat de laatste melkbus in Staphorst werd opgehaald. Veel inwoners herinneren zich nog het gerammel en het beeld van melkbussen aan de Diek. “Het zou prachtig zijn als ter herinnering aan die goeie ouwe tijd van de melkbus op dinsdag 31 oktober nog een keer melkbussen langs de weg staan! Dus roepen we op: Heeft u nog melkbussen? Laat historie dan weer even tot leven komen en zet ze die dag aan de weg”, klinkt de oproep van Jakob Ponstein van Stichting Ontdek Staphorst.

Samen met De Veldschuur organiseert Ontdek Staphorst een aantal activiteiten rondom het thema ‘Vier het landleven!’ “De melkbus symboliseert de trots van het boerendorp. Het staat voor werklust, voor landleven, voor zorgzaamheid (voor dieren, landschap en elkaar). Maar ook voor vertrouwen. In Staphorst-Rouveen werden de bussen gevuld met liters witte melk in vertrouwen aan de weg gezet. Om vervolgens opgehaald te worden voor verwerking tot een heerlijk en eerlijk zuivelproduct. Die cultuur van traditionele zuivel en landleven heeft ons gevormd tot wie we nu zijn. In Staphorst-Rouveen gaan traditie en ambitie hand-in-hand. Inmiddels wordt de lokaal geproduceerde melk door Rouveen Kaasspecialiteiten verwerkt tot kaas die overal in de wereld verkocht wordt”, aldus Ponstein.

Melkbussen aan ‘de Streek’
“Naast de warme gevoelens en herinneringen die de melkbussen aan de weg oproepen zorgt het ook nog een keer voor een mooie aankleding van ‘de Streek’. Het levert vast een prachtig beeld op aan de weg tussen de Lichtmis en Halfweg. Alle soorten en maten bussen zijn welkom. We laten het aan ieders zijn creativiteit over er wat moois van te maken. Uiteraard blijven de bussen staan. Iedereen die een bus aan de weg zet maakt kans op een leuke attentie. Maar bovenal telt de herinnering en de sfeer, gaat Ponstein verder.

Workshop kaas maken
Ter ere van de historische dag worden een aantal speciale activiteiten georganiseerd. Bij De Veldschuur vinden de komende tijd speciale workshops kaasmaken plaats. Gesponsord door Rouveen Kaasspecialiteiten, die normaal gesproken ook deze kaasmaaklessen voor alle basisscholen in de gemeente Staphorst bekostigt. “Speciaal voor deze bijzondere gelegenheid bieden we het nu exclusief aan voor volwassenen,” zegt Klaas Hokse, algemeen directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten. Per workshop krijgen twintig deelnemers tegen de gereduceerde prijs van € 5 p.p. de unieke kans om samen met de vakmensen van Rouveen Kaasspecialiteiten aan de slag te gaan. De eerste workshop is op 31 oktober van 13.30 tot 16.00 uur in De Veldschuur te Rouveen. Aanmelden voor deze of één van de andere negen workshops kan via www.ontdekstaphorst.nl/melkbus.

Lezing in De Veldschuur
Twee dagen later op 2 november volgt een lezing over Zuivelfabriek ’De Vlijt’. De Rouveense fabrieken ‘De Kleine Winst’ en ‘De Vlijt’ fuseerden in 1987 tot C.Z. ‘Rouveen’, oftewel: Rouveen Kaasspecialiteiten. Bij de lezing kunnen maximaal zestig mensen aanwezig zijn. “Dat het onderwerp interesse heeft blijkt uit de aanmeldingen die al binnenkomen voordat de lezing in de publiciteit heeft gestaan, zegt Carin Erkens van de Veldschuur. Aanwezig zijn op 2 november? Aanmelden voor deze lezing gaan ook via www.ontdekstaphorst.nl/melkbus . De lezing begint om 20.00 uur.

Melkbussenroute Rouveen Kaasspecialiteiten
In het voorjaar van 2024 organiseert Rouveen Kaasspecialiteiten een melkbussenroute waarin deelnemers nader kennismaken met de coöperatie. “Er wordt volop gewerkt aan de invulling van het programma. We maken er een eigentijdse dag van met een knipoog naar het verleden,” aldus Klaas Hokse.

En natuurlijk is er ruimte voor aanvullende of nieuwe initiatieven rond het thema. Initiatiefnemers en ideeën kunnen contact opnemen met Ontdek Staphorst via secretariaat@ontdekstaphorst.nl

Foto © Historische Vereniging Staphorst: De laatste bussenboeren op 31 oktober 1998 bij Rouveen Kaasspecialiteiten. Op de achtergrond de melkwagen met de laatste vracht.