Van september 2023 tot en met maart 2024 wordt het recreatieve fietsnetwerk in Noordwest-Overijssel verbeterd. Het routebureau van MarketingOost doet dit in opdracht van de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Alle 153 knooppuntpanelen en duizenden bordjes worden vervangen. Er komen kilometers bij en op meerdere punten worden de routes aangepast. Beleving staat daarbij voorop. Het routebureau gebruikt voor de verbetering tips en reacties van fietsers. Ook de digitale routegegevens worden bijgewerkt. In maart 2024 worden de werkzaamheden afgerond. In de gemeente Staphorst zijn de werkzaamheden deze maand gestart. De verbetering van het fietsnetwerk is mogelijk dankzij geld van de vijf gemeenten en de provincie.

De verbeterde routes starten straks zo veel mogelijk in de dorps- en stadskernen. Wethouder Herriët Brinkman is er blij mee: “Dat is goed voor de reuring in onze kernen en dus ook voor de gastvrije horeca en winkels daar. En de fietsroutes worden ook nog eens steeds mooier.”

800 km fietsroutes
De knooppuntenpanelen en borden langs het fietsnetwerk zijn inmiddels vijftien jaar oud. Volgens Jakob Ponstein, projectleider van het routebureau, wat het tijd voor een complete vernieuwing. Het afgelopen voorjaar organiseerde het routebureau in elke gemeente inloopbijeenkomsten. ”Met de tips en reacties die we daar kregen, hebben we het nieuwe ontwerp van het fietsnetwerk gemaakt”, vertelt Ponstein. “Het nieuwe netwerk bestaat straks uit bijna 800 km bewegwijzerde routes. Binnen dit fietsnetwerk behoudt elke gemeente het eigen thema-fietsrondje.”

Beleving boven snelheid
Vanuit de dorps- en stadskernen leiden de fietsroutes naar het omliggende landschap. Fietsers vermijden zo het drukke verkeer. Ponstein: “Recreatief fietsen is wat anders dan woon-werkverkeer. Bij deze fietsroutes gaat de beleving van het landschap boven snelheid. Fietsers die uit hun werk komen kunnen natuurlijk ook kiezen voor een van de mooie fietsroutes. Even bijkomen en genieten van de prachtige omgeving.”

Overzicht werkzaamheden
Om overlast zo veel mogelijk te voorkómen, voert het routebureau de klus uit in het najaar en de winter. Dan zijn er namelijk de minste fietsers. Op www.routenetwerkennoordwestoverijssel.nl staat een overzicht van de werkzaamheden. Die duren naar verwachting tot maart 2024.