Om in de oude ambachten te blijven kwamen oud-spuitgasten van ‘Oud Rood’ de eerste Staphorstdag met oud materieel het publiek laten zien hoe er vroeger een brand geblust werd. Achter de boerderij van Roël aan de Gemeenteweg werd een huis in in de fik gestoken waarna de brandweerlieden dit met water uit een handbediende spuitwagen  werd geblust. Met het pompen werden ze door de aanwezige jeugd geholpen. Prachtig hoe de oud(e)-brandweerlieden met lange vuurwerende leren jassen rondliepen.

Staphorst heeft een historie als het om branden gaat. Op 2 september 1937 vloog vlakbij Rouveen een boerderij in brand, door de harde wind stonden in no-time 6 boerderijen in brand. Op de waterleiding stond te weinig druk en ook de motorspuit uit Meppel kon niet veel doen omdat de sloten te weinig water bevatten.

 

Het SD-kaartje waar deze foto’s en video nog opstonden dook gisteren opeens op nadat de beelden gewist gewaand werden. Vandaar wat later dan u van ons gewend bent.