persbericht

Bé Veen, voorzitter van motorclub AMBC, plaatste afgelopen week het Prachtlint Staphorst bord bij het crossterrein aan de Spoordijk. Wat ging hieraan vooraf?

Vorig jaar besloot de AMBC om het buitenterrein van de crossbaan te vergroenen. Samen met Natuurbeschermingsvereniging NBVIJS en Prachtlint Staphorst is toen een groene bloeiende rand rondom het hele terrein aangelegd. Er kwamen honderden inheemse boompjes,  bloeiende kruiden, bessenstruiken, en het hele talud is ingezaaid met een kleurig inheems bloemenmengsel.

Nu, een jaar later, is het resultaat verbluffend. In de bosjes rondom is de soortenrijkdom enorm toegenomen. Het is één en al getjilp en gekwetter van vogels, en overal bonte vlinders, bijen en andere insecten, gelokt door bloei, kleur en bloemengeur. Ook zijn er nu bessen, zaden en ander voedsel en volop schuilplekken voor vogels en kleine zoogdieren.

Ook op het binnenterrein is véél bloei. Langs het hoge wandelpad op het talud zie je overal kleur en fleur en ook daar een grote rijkdom aan insecten en vogeltjes.

Behalve een populaire verzamelplek voor motorrijders en -liefhebbers, is het terrein van de AMBC nu dus óók een verzamelplek geworden voor waardevolle flora en fauna. Een unieke combinatie van twee werelden!

De crossbaan is nu een mooie natuurparel, en waardevolle schakel in het Prachtlint van Staphorst. En dat werd verzegeld … met een Prachtbord!