Onder zomerse omstandigheden ging zaterdagmiddag het jaarlijkse Olde Maten Event van start bij de Veldschuur. Dit gebeurde met de introductie van de Beleefapp en Landschapsbiografie door de wethouders Henriët Brinkman van de gemeente Staphorst en Jan van der Poel van Zwartewaterland.

Hierbij gaven zij het belang aan van kennis over het ontstaan en het in stand houden van het gebied en dat mensen hier kunnen werken en genieten van het landschap en de natuur. Door Brinkman samengevat met de zin “Een gebied dat zorgt voor warme harten en groene longen”. Beide gemeenten vinden het belangrijk dat dit unieke landschap bewaard blijft en zich waar mogelijk verder ontwikkeld.

Beleefapp
Om hier aan bij te dragen is door de Gebiedsalliantie Olde Maten & Veerslootlanden de  Beleefapp ontwikkeld, geschikt voor jong en oud. Met de app kan vanaf De Veldschuur (Wijkweg 2, Rouveen) een prachtige wandeling door het gebied worden gemaakt en de kinderen vermaken zich via de app met allerlei opdrachten en vragen. Door deze wandeling wordt meer inzicht in het gebied verkregen. De app te te downloaden via de link zwk.app.link/route 

Landschapsbiografie
Meer kennis over de geschiedenis van de Olde Maten & Veerslootlanden is te vinden via www.oldematen.nlEen prachtig levendig digitaal document dat inzicht geeft in het gebied tussen Zwartsluis, Staphorst en Hasselt.

Olde Maten Event
Het Olde Maten Event werd afgelopen zaterdag matig bezocht. Er werden pannenkoeken en pizzabroodjes in de veldoven gebakken. Op de streekmarkt konden de mensen verschillende lokale producten kopen. Een aantal bezoekers trotseerde de warmte en ging mee met de wandeling met de boswachter en de Agrarische Natuurvereniging. In de Veldschuur werd de Landschapsbiografie toegelicht en konden mensen vragen stellen. Er was een gezellige sfeer. Er waren wel minder bezoekers dan vorig jaar, maar dit had waarschijnlijk te maken met het warme weer en de vele andere evenementen in de buurt.

 De Gebiedsalliantie Olde Maten & Veerslootlanden is een samenwerkingsverband van het bestuur van de Veldschuur, Staatsbosbeheer, Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster en de Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten.