Zelfs de koekjes zijn aangepast op deze door de PvdA-afdeling perfect georganiseerde avond over wonen. Heel prettig dat de sprekers allen veel hebben te vertellen en de voorzitter van hoge kwaliteit is, maar het belangrijkste is natuurlijk de aanwezigheid van jongeren die in de huidige wooncrisis bestempeld worden als gedwongen thuiswoners. Het is na afloop duidelijk dat de woningbouwvereniging voldoende geld heeft, ook zijn er gemeentelijke plannen voor woningbouw en volgens de aanwezigen ontbreekt het de wethouder niet aan creativiteit. Het probleem is dat de geplande plannen niet worden uitgevoerd. De oorzaak zijn veelal planologische beperkingen en/of protesten uit de buurt. Ook ontbreekt het gemeenten vaak aan voldoende mankracht. 

Er zijn veel doelgroepen waarvoor gebouwd moet worden. De neiging bestaat dan al gauw dat partijen zich tegen elkaar laten uitspelen. In de bijeenkomst wordt enkele keren door de voorzitter Jan Jaap Kolkman en de voorzitter van de PvdA-afdeling Staphorst Erik Nobel naar voren gebracht dat het probleem is dat er de afgelopen twintig jaar te weinig huizen zijn gebouwd en dat voorkomen moet worden dat we elkaar de tent uit gaan vechten.

Crisis
Er wordt gesproken over een wooncrisis. Het voordeel van een crisis is dat deze na verloop van tijd weer voorbij is. Bij de wooncrisis lijkt het einde van de crisis nog niet in zicht. De sprekers zijn het er met elkaar over eens dat het volkshuisvestingsbeleid van de afgelopen twintig of dertig jaar dramatisch heeft uitgepakt. Het heet ook geen volkshuisvestigingsbeleid meer, maar het heet nu woningmarktbeleid. In deze naamsverandering komen veel problemen tezamen. Een boek over de het Nederlandse beleid ten aanzien van wonen door Coby Horstenbach getiteld ‘Uitgewoond’ doet je volgens de voorzitter van de plaatselijke afdeling eerst lachen, dan huilen en vervolgens word je heel erg boos. Alle politieke partijen treffen in de privatiseringshype van rond de eeuwwisseling schuld, maar onder minister Blok gaat het helemaal mis.

Enorme hoge prijzen
De IJhorster Patrick Bloemert, 24 jaar oud, schets de moeilijke situatie waarin hij verkeert. Hij heeft niet een hoog salaris, maar het salaris is wel te hoog om in aanmerking te komen voor een betaalbare huurwoning. Een starterswoning kopen is echt niet aan de orde, gezien de enorm hoge prijzen die voor straterswoningen worden gevraagd. Patrick is nu zo’n gedwongen thuiswoner waar in de inleiding over gesproken wordt. Gedwongen thuiswoners zijn ook gedwongen om andere belangrijke keuzes, zoals het stichten van een gezin, uit te stellen. Het is nogal wat.

Vanaf 2015 geen project meer tot stand gekomen
De directeur van woningbouwvereniging Vechthorst Robert Waarsing gaat in op de moeite die het kost om in de gemeente Staphorst een woningbouwproject gerealiseerd te krijgen. Vanaf 2015 is er geen project meer tot stand gekomen. De gemeente bungelt  met 9,7% sociale woningen landelijk in een onderste groep. Er is verbetering inzicht en het komende jaar gaat er wel een project gerealiseerd worden en ook lijkt het er op dat er de komende jaren bijgebouwd gaat worden. Echter, de structurele achterstand is nog lang niet ingehaald. Komt bij dat de nieuwe behoefteramingen juist naar boven zijn bijgesteld en ook door het ontbreken van voldoende nieuwbouwlocaties in Zwolle wordt de druk op woningmarkt van Staphorst vergroot.

De derde spreker Nico Beukema komt vertellen over zijn ervaringen als lid van het Impulsteam wonen in de provincie Drenthe. De zzp’er Nico wordt op kosten van de provincie ingezet bij verschillende gemeenten om creatieve woonprojecten van de grond te krijgen. De gedachte gaat hierbij vooral uit naar het collectieve particuliere opdrachtgeverschap (cpo). Gedoeld wordt op gezamenlijke initiatieven van inwoners om een woonproject op te zetten. Voor jongeren gaat het dan veelal om vormen van huisvesting die zich bevinden tussen de studentenkamer en het eerste echte gezinshuis, dus met afzonderlijke slaapkamer, douche en wc voor iedere wooneenheid. Omdat de jongeren zelf aan het roer staan kan er meer rekening gehouden met individuele behoeften. Je hebt gewoon meer waar voor je geld en je hebt zekerheid dat je een huis krijgt, aldus Nico Beukema. Het heeft uiteraard voeten in de aarde om dergelijke projecten van de grond te krijgen, maar uiteindelijk gaat het over het algemeen veel sneller dan de totstandkoming van een officieel woningbouwproject door een projectontwikkelaar. Dat komt doordat gemeenten veelal bereid zijn om hun medewerking te verlenen en de buren zulke initiatieven in z’n algemeenheid wel kunnen waarderen. Ook voor ouderen zou wellicht veel meer gedacht kunnen worden aan dit soort woonvormen.

Wel plannen maar geen uitvoer
Zoals gezegd, het grote probleem heeft betrekking op de planologie. De gemeente Staphorst heeft wel plannen, maar krijgt ze vaak niet ten uitvoer. Jan Jaap Kolkman heeft het over het probleem van de slappe knieën van de raad, die te veel zijn oren laat hangen naar de klagende burger. De bezwaren hebben veelal betrekking op het uitzicht en de parkeerruimte. De noodzakelijke aanpassingen om aan deze bezwaren tegemoet te komen vergen veel tijd en leiden voor de woningbouwvereniging tot moeilijk rendabel te maken projecten

Jongeren moet in actie komen
De afgevaardigde van de huurdersvereniging merkt op dat ze de plannen begrijpt, maar dat ze nog niet het gevoel heeft dat er echt veel gaat gebeuren. De voorzitter geeft aan dat jongeren zich veel meer moeten laten horen in het politieke debat. Als opnieuw een woningbouwproject wordt geblokkeerd door de raad, dan moeten jongeren in actie komen. Raadsleden zouden zich tegenover de huizenzoekers moeten verantwoorden door antwoord te geven op de vraag: Wilt u niet dat ik een woning krijg?

De avond eindigt met het uitwisselen van telefoonnummers tussen jongeren de directeur van woningbouwvereniging en de vertegenwoordiger van het impulsteam Drente. Voor de PvdA-afdeling Staphorst is het duidelijk dat de aandacht voor het onderwerp wonen niet mag verslappen en dat ze zich hard zal blijven maken voor de woningzoekenden.