Woningbouw Rouveen Zuid

Voor u ligt de vierde nieuwsbrief over de eerste fase van de nieuwe woonwijk Rouveen Zuid. Om de nieuwbouw mogelijk te maken is een bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan opgesteld. Op 25 oktober 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe plannen vastgesteld. U leest hier meer over in deze nieuwsbrief.

Nieuw bestemmingsplan

In de eerste fase van de nieuwe woonwijk Rouveen Zuid komt een mix van vrijstaande-, twee-onder-één-kap- en rijwoningen. Er komen maximaal 80 nieuwe woningen. De nieuwe woonwijk krijgt een groen karakter met ruimte voor wandelen, spelen en ontmoeten. In het bestemmingsplan staan de regels voor de nieuwe woonwijk. Er is onder andere geregeld waar woningen gebouwd mogen worden en waar ruimte is voor verkeer, parkeren, water en groen. Ook staan in het bestemmingsplan de nieuwe bouwregels. Hierbij kunt u denken aan de maximale goot- en bouwhoogte van woningen en regels voor bijgebouwen.

Het bestemmingsplan lag als ontwerp vanaf 22 juni 2022 zes weken ter inzage. In deze periode kon iedereen het plan bekijken, vragen stellen en reageren door een zienswijze in te dienen. Er zijn geen reacties ontvangen. Op 25 oktober 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Rouveen Zuid – Fase 1’ vastgesteld.

Nieuw beeldkwaliteitsplan

De gemeenteraad heeft ook ingestemd met het nieuwe beeldkwaliteitsplan ‘Rouveen Zuid – Fase 1’. Hierin staan de eisen van welstand, waaraan de nieuwe woningen moeten voldoen. Toekomstige bouwplannen worden door de Dorpsbouwmeester beoordeeld en getoetst aan de hand van de richtlijnen in het beeldkwaliteitsplan.

Vervolg: stukken nogmaals ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan en beeld- kwaliteitsplan liggen vanaf 9 november 2022 nogmaals 6 weken ter inzage. U kunt de stukken bekijken op: www.staphorst.nl/rouveen-zuid

Mensen die het niet eens zijn met de nieuwe plannen kunnen beroep instellen. Wij verwachten niet dat dit gebeurd, omdat er geen zienswijzen zijn ingediend tegen de ontwerp plannen. Als er geen beroep wordt ingesteld zijn de nieuwe plannen op 22 december 2022 definitief. Daarna start de kavelverkoop.

Wonen in Rouveen Zuid?

Begin 2023 start naar verwachting de verkoop van de kavels. De grondprijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Begin 2023 komt hier meer informatie over.

Voor de bouw van de nieuwe woningen kunnen mensen te zijner tijd zelf een aannemer kiezen. Ook is het goed om te weten dat in de nieuwe woonwijk een zelfbewoningsplicht geldt. Dit betekent dat de koper zelf in de nieuwe woning moet gaan wonen. Dit doen wij om speculatieve aankopen door bijvoorbeeld een belegger tegen te gaan.

Wilt u wonen in Rouveen Zuid? Vul dan het interesseformulier in op: www.staphorst.nl/rouveen-zuid

Let op: dit is geen aanmeldingslijst. U kunt zich nog niet inschrijven voor een kavel.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u vinden op de website: www.staphorst.nl/rouveen-zuid