Branduitbraken zijn dit jaar gebruikelijk geweest in verschillende delen van het land. Miljoenen eigendommen zijn vernietigd als gevolg van deze krachtige natuurkracht. Er zijn ook veel levens verloren gegaan door branden in het hele land. Het is zo belangrijk dat je je bewust bent van de verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om je leven en eigendommen te beschermen tegen deze destructieve aard. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen je leven en kostbare eigendommen te beschermen tegen vernietiging door brand. Vindt er toch een brand plaats in je huis? Bel zo snel mogelijk 112 Lelystad!

Wees voorzichtig bij het inschakelen van je gasfornuis

Gasexplosies zijn een van de belangrijkste oorzaken van branduitbraken. Veel Nederlanders zetten hun gasfornuis op de verkeerde manier aan en vergeten dat gassen sneller bewegen als ze vrijkomen. Als je je gasfornuis aanzet, zorg er dan voor dat je ontvlambare materialen of chemicaliën ver uit de buurt houdt.

Schakel je apparaten uit als je ze niet gebruikt

Aangezien de stroomvoorziening van het land niet kan worden vertrouwd en voorspeld, is het erg belangrijk dat je je apparaten uitschakelt, hoe klein ze ook zijn voordat je eropuit trekt. Zelfs als je thuis bent, moeten apparaten die niet in gebruik zijn, worden losgekoppeld. Een klein vonkje bij een spanningspiek kan al een grote brand veroorzaken waarvoor je 112 Flevoland moet bellen. Ook is het erg belangrijk om gevoelig en bewust te zijn bij het gebruik van sommige apparaten.

Gebruik geen kaarsen maar lampen

De komst van oplaadbare lampen heeft het leven gemakkelijker gemaakt en het aantal uitbraken van brand verminderd. Het gebruik van kaarsen op tafels en brandbare voorwerpen kan zo gevaarlijk en riskant zijn. Het kan eraf vallen terwijl er niemand in de buurt is, de spullen eromheen verbranden en een grote brand veroorzaken. Hiervoor zul je de brandweer moeten bellen waardoor je in de meldingen van P2000 Amersfoort komt te staan.

Gebruik je telefoon niet in de keuken

Er zijn verschillende waarschuwingen gedaan om ervoor te zorgen dat mensen niet meer gebeld worden in de keuken. Dit komt omdat het gebruik van je telefoon met sommige keukenapparatuur erg gevaarlijk kan zijn. De straling die van een mobiele telefoon komt, kan soms zo gevaarlijk zijn, vooral als je gas in je keuken hebt. Afgezien hiervan kun je afgeleid worden en niet zo snel als zou moeten je eten op het fornuis of op het gas bereiden.

Bevestig je gasfles en -fornuis goed

Gas is licht ontvlambaar en reist snel. Probeer van tijd tot tijd zoveel mogelijk op je gasflessen te letten. Zelfs een klein gaatje in de leidingen die je gas en je fornuizen met elkaar verbinden, kan brandgevaar veroorzaken. Het is raadzaam om tijdens het koken op vlammen te letten om brandongevallen te voorkomen.

Zorg voor goede bedradingsaansluitingen

Naakte draden en onjuiste verbindingen moeten zo snel mogelijk worden verholpen. Onjuiste bedradingsaansluitingen kunnen een vonk veroorzaken. Je kunt de naakte draden goed afdekken met tape als er geen stroom is terwijl je wacht op een elektromonteur.