In overleg met de initiatiefnemers heeft de gemeente Staphorst de omgekeerde vlaggen bij de gemeentelijke gebouwen weggehaald. Op maandagavond 11 juli hingen tientallen vrijwilligers ongeveer 350 vlaggen op de kop op in de gemeente Staphorst, waaronder in de gemeentelijke vlaggenmasten. Het is een teken van steun voor de boeren en van verzet tegen de stikstofmaatregelen, maar niet alle inwoners zijn blij met deze actie. Hoewel de omgekeerde vlag bedoeld is als teken van nood, vinden anderen het respectloos voor de vlag en het land.

‘Samen een goede balans weten te vinden’
Burgemeester Jan ten Kate: “Als gemeente zien we de nood van de boeren en we vinden het belangrijk om met hen in verbinding te staan. We spreken en spraken deze weken regelmatig met boeren. Ook andere boeren die in gesprek willen zijn welkom. Naast dat we er voor hen willen zijn, zijn we er ook voor andere inwoners. En de omgekeerde vlag kan ook andere emoties oproepen. Het is belangrijk dat we in onze gemeente samen een goede balans weten te vinden.”

In overleg met de initiatiefnemers
In overleg met de initiatiefnemers hebben we daarom besloten de omgekeerde vlaggen te verwijderen uit de gemeentelijke vlaggenmasten. Als gemeente ben je er voor alle inwoners en het is daarom belangrijk dat de gemeentelijke gebouwen neutraal zijn. We moeten het samen doen,” aldus burgemeester Jan ten Kate.

Steun voor de boeren
Het gemeentebestuur van Staphorst schaarde zich eerder al achter de boeren. In de gemeenteraadsvergadering van 29 juni werd namens de gehele gemeenteraad een statement voorgelezen. En een maand eerder op 14 juni nam de raad ook al een motie aan waarin ze aangeven dat de stikstofdoelstellingen onaanvaardbare gevolgen hebben voor de gemeente Staphorst.