IJsseldelta en Vechtdal Boert Bewust werken ieder in hun eigen streek aan verbinding tussen boer en burger. Hierdoor ontstaat er dialoog en meer interactie en begrip tussen boeren en de samenleving. Op zaterdag 4 juni organiseren zij samen op het Grote Kerkplein in Zwolle, het evenement van Riek tot Vork. Bezoekers schuiven aan een lange, mooi gedekte tafel en krijgen een gerechtje geserveerd. Via een koptelefoon maakt de gast aan tafel kennis met een boer uit de omgeving die de ingrediënten van het gerechtje heeft geproduceerd.

Van Riek tot Vork brengt de bezoeker op een speelse manier dichterbij de boer en legt de link tussen dat wat je eet en waar dat vandaan komt. Antoon Kanis, voorzitter IJsseldelta Boert Bewust: ‘We bieden een verfijnd gerecht aan waarbij de bezoeker door een smaakversterkend audioverhaal het verhaal achter dat wat men eet te weten komt. Verschillende geluiden nemen je mee naar het platteland. Startend bij een boer uit de omgeving die over zijn product begint te vertellen en eindigend bij het gerechtje op je bord.’

Namens Boert Bewust zijn die dag boeren en tuinders aanwezig uit IJsseldelta, Vechtdal, Salland en IJsselvallei. Zij serveren de gasten aan tafel en gaan na afloop het gesprek aan met de bezoekers. ‘Vaak hebben de gasten nog aanvullende vragen voor de boeren of willen ze doorpraten over wat ze hebben gehoord. De boeren kunnen vervolgens ook met de bezoeker in gesprek en hun mening vragen over het verhaal dat ze hebben gehoord. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking tussen boer en burger’, aldus Gerrie Kleene, voorzitter van Vechtdal Boert Bewust.

Van Riek tot Vork wordt mede mogelijk gemaakt door Leader, Europees fonds voor landbouw en plattelandsontwikkeling, Rabobank, LTO Noord, Agrifirm en vele andere sponsoren.