Woensdagochtend 20 april 2022 bezocht groep 7 van basisschool De Triangel en hun leerkrachten het oorlogsmonument op de algemene begraafplaats aan de Meidoornlaan in Rouveen. Wethouder Alwin Mussche woonde de herdenking bij namens de gemeente Staphorst. Ook werd de herdenking bijgewoond door ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden.

Deze herdenking werd georganiseerd om de slachtoffers te eren en om de geschiedenis levend te houden.

In de klas hadden de kinderen deze bijeenkomst voorbereid en de gedichten die gemaakt zijn, werden voorgelezen. Er liggen slachtoffers begraven van die omkwamen tijdens een vliegtuigcrash in de nacht van 4 op 5 september 1942 in Rouveen. Dit vliegtuig stortte neer op het land van Lambert Mijnheer. En er liggen slachtoffers begraven van een vliegtuigcrash op 5 maart 1943 in de omgeving van de Leidijk/Dekkersweg.

De kinderen hebben de namen van de slachtoffers genoemd en vertelt over de geschiedenis van dit monument. Wethouder Alwin Mussche heeft ook gesproken tijdens deze herdenking. Hij benoemde hoe waardevol het is dat de kinderen aanwezig zijn om deze herdenking te doen. Er liggen hier jonge mannen begraven die voor onze vrijheid vochten. Het is belangrijk dat we weten wat er toen gebeurde en als we kijken naar het land Oekraïne dan weten we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Na een minuut stilte werd het Wilhelmus gezongen. Daarna werden er bloemen gelegd door de kinderen en wethouder Alwin Mussche.

Het was goed om zo samen stil te staan bij deze slachtoffers die ver van huis gevochten hebben voor onze vrijheid. Vrijheid waar we nog elke dag dankbaar voor mogen zijn.