Wat als je nou een wens hebt om een leuke rijk uitgeruste Audi, BMW, VW, Porsche of Mercedes te kopen, en deze auto staat niet te koop nabij je woonplaats in Staphorst? Wat als je naar het buitenland verhuist en je hebt aldaar een auto gekocht, en je wilt deze meenemen naar je thuisland Nederland? Dan heb je deze informatie nodig om een ​​auto te importeren naar Nederland. In dit artikel gaan we dieper in op elke stap van het importeren van auto’s. We moeten veel aspecten overwegen, zoals welke methode je toepast om de auto te verzenden, is jouw rijbewijs geldig, hoeveel belasting je moet betalen en hoe je de belasting moet betalen, eventuele invoerrechten, verzekeringskosten, onder welke belastingschijf de auto valt. 

Aandachtspunten bij importeren auto’s

Bent je geen inwoner van Nederland en beschik je over een geldig kenteken of rijbewijs dat de lokale overheid in jouw land aan jou heeft overhandigd, dan heb je een vergunning om deze auto’s te gebruiken zonder aansprakelijk te zijn voor invoer belastingen. Als je geen vergunning of registratie hebt, moet je rekening houden met de douane. Er zijn vrijstellingen om te claimen die niet in Nederland komen wonen en reizen. Enige documentatie om te overwegen, zoals goederen aangifte, exportcertificaat, aankoopfacturen, vrachtbrief en fotokopie van jouw paspoort en 12 maanden van ten minste verblijf buiten Nederland voor de immigratie en verzekeringscertificaat voor minimaal 6 maanden. Voordat je verhuist, zijn dit allemaal stappen die je moet volgen om te importeren als je geen inwoner bent van bijvoorbeeld Duitsland indien je auto importeren Duitsland overweegt.

Waarom importeren vanuit Duitsland?

Als iemand het over Duitsland heeft, zijn het de auto’s die het eerst in je opkomen. Iedereen die deze luxe auto’s koopt, moet alle belastingen zoals btw en douane betalen. Als je deze auto’s uit Duitsland wilt importeren, moet je volgens de lokale wet- en regelgeving belasting betalen wat een significant verschil voor je winstmarge kan opleveren.

De populariteit van Audi, BMW en VW als importauto is toegenomen. De voornaamste reden om een Audio importeren Duitsland te overwegen is de behoeften van klanten naar luxueuze stijlen en opties die er in Duitsland meer zijn dan in Nederland. Tevens is de automarkt in dit land vele malen groter waardoor het aanbod en daarmee de prijs gunstiger kan zijn vergeleken met ons eigen land. 

Belasting op importauto’s

In de meeste landen is de belasting op auto’s gebaseerd op de CO2-uitstoot, als de auto milieuvriendelijk is en geen CO2 uitstoot, wordt in Nederland 15% belasting geheven, en als de auto een lage uitstoot heeft, stijgt de belasting naar 21% of zelfs 25%. Houd dus rekening met het type auto dat je invoert. Als je bijvoorbeeld een BMW importeert uit Duitsland, zou het een leuke interessante combinatie voor je kunnen worden, vanwege de hoge nettowinst die er te behalen valt, door belastingverlagingen en ook vanwege het belastingverschil tussen Duitsland en Nederland.