De Taalpunten, gevestigd in de Bibliotheken van de gemeenten Staphorst en Zwartewaterland, hebben het de laatste 2 jaren niet gemakkelijk gehad. Individueel taalles geven was bijna niet mogelijk. En de doelgroep, die graag Nederlands als 2e taal wil leren, heeft liever fysiek taalles dan digitaal. Gelukkig ziet alles er nu veel rooskleuriger uit.

In de afgelopen 4 weken is in de Bibliotheek van Hasselt weer een grote groep nieuwe taalvrijwilligers opgeleid om taalcoach of taalondersteuner te worden in hun eigen omgeving. Er is interesse getoond vanuit Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis, Staphorst en Rouveen. 

De 14 zeer gemotiveerde dames en heren leerden van hun trainer voor welke doelgroepen Taalpunten zijn bedoeld, welke achtergronden taalvragers kunnen hebben, hoe zij volwassenen hun woordenschat kunnen laten vergroten en op welke manieren zij hun deelnemers kunnen leren spreken, lezen en schrijven. Taalvragers kunnen overigens ook hun rekenvaardigheid en/of digitale vaardigheid verbeteren via het Taalpunt / de Bibliotheek. De taallessen vinden 1 uur per week plaats in een prettige sfeer.

Op vrijdag 8 oktober werd de training afgerond en ontving men een bewijs van deelname. Alle nieuwe taalvrijwilligers kunnen in principe deze maand nog kennis maken met de hen toegewezen deelnemer(s). Vervolgens kunnen ze het geleerde in praktijk brengen. 

Het Taalpunt heeft na de zomervakantie veel nieuwe taalvragers ingeschreven. Anderen zijn door de coronacrisis hun vaste taalvrijwilliger kwijt geraakt en willen ook graag weer aan de slag met een taalcoach. Maatwerk en een goede klik tussen deelnemer en taalcoach is hierbij erg belangrijk. Daarnaast bieden taalvrijwilligers ondersteuning bij taalmorgens in Bibliotheken en bij taalverhogingslessen van het ROC in de avonduren in Staphorst en Hasselt.

Meer weten? Neem contact op met:

Elly Potgieter, taalpuntdocent Staphorst en Zwartewaterland, e.potgieter@bibliotheekzwartewaterland.nl

Tel. 06-29232140