Een hernieuwd bezoekje zeker de moeite waard!

Jan Talen spreekt op de persbijeenkomst de aanwezigen toe:

Jan Talen, voorzitter van het museum in Staphorst nodigt eenieder uit voor een bezoek aan het museum. De entree is € 6,00.

Eindelijk is het dan zover. Het museum kan sinds begin juni weer bezoekers ontvangen. Nog wel onder een paar beperkende voorwaarden, zoals de 1,5 m. afstand en een maximumaantal bezoekers. Maar we zijn weer open!

Het was voor musea en dus ook voor ons museum geen makkelijke periode met alle sluitingen. Vorig jaar heeft het museum gelukkig nog een paar maanden bezoekers kunnen ontvangen. In de maanden juni tot en met oktober kwamen er 3800 bezoekers. Een deel daarvan kwam speciaal voor de tentoonstelling over Jan Sluijters, Jo Koster en Stien Eelsingh. Maar de bezoekersaantallen waar we vooraf op gehoopt hadden, werden bij lange na niet gehaald. Kledingverkopen en klederdrachtdemonstraties konden niet doorgaan.  Hopelijk kunnen we in het najaar de populaire streekgerechtendag laten doorgaan. Wel kunnen we ook weer touringcargezelschappen ontvangen

Het was dus ook voor ons museum in financieel opzicht een erg moeilijk jaar en of we die achterstand in 2021 inlopen, is nog maar de vraag. We hopen dat de gemeente alsnog snel de door de overheid beschikbare gestelde steunmiddelen voor culturele instellingen uitkeert.

Tijdens de zeven(!) maanden gedwongen sluiting is er door onze vrijwilligers weer hard gewerkt om de bezoekers met interessante tentoonstellingen, presentaties en andere activiteiten te kunnen ontvangen.

Wat hebben wij dit seizoen de bezoekers te bieden?

Natuurlijk weer een prachtige mooie, nieuwe tentoonstelling op de bovenverdieping. Deze keer staat het “letteren” – zoals in Staphorst borduren wordt genoemd – centraal. Onze tentoonstelling dit jaar zijn: KLEURRIJK GELETTERD (Borduren in Staphorst. Borduren is weer helemaal ‘’in’’. Wij laten zien hoe gedurende vele jaren het borduren een gemeenschappelijk beleefd onderdeel was in het leven van Staphorster meisjes. Iedere familie beschikt nog over de door oma’s, moeders en dochters gemaakte letterdoeken.

Ook in de rest van het museum hebben we een aantal presentaties aangepast zoals de ontwikkeling van de melkveehouderij in Staphorst, en de visie van diverse kunstenaars op de Staphorster boerderij. 

Ook een hebben wij een prachtige fototentoonstelling van Annie van Gemert. Staphorster boerderijen van binnen gefotografeerd. Je ziet wat je nog niet eerder hebt gezien.

In de kinderruimte het ‘Speulhuus’ draaien nu films van ouderwetse kinderspelen, die de kinderen ook zelf op het terrein kunnen beoefenen. 

Ons museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.Al onze vrijwilligers staan voor u klaar.