Denkt u aan de 2e bemesting? Nu alle ecostyle meststoffen, graszaad en kalk 20% korting bij welkoop

Gras bemesten

Sommige mensen denken dat gras niet bemest hoeft te worden. Maar gras dat voldoende bemest wordt is voller, groener en kan beter tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast is een goed bemest gazon veel beter bestand tegen mos en onkruid. Om een gazon mooi te houden is het zelfs aan te raden om dit drie á vier keer per jaar te doen. De eerste keer in de lente voor een goede groei, de tweede keer in de zomer zodat het gazon mooi groen blijft en de derde keer in het najaar om uw tuin winter klaar te maken.

Waarom een gazon bemesten?

Het is belangrijk om het gazon elk seizoen te bemesten, met uitzondering van de winter. Het bemesten van uw gazon heeft voordelen zoals:

 • Het gras is beter beschermd tegen ziektes.
 • Bij langdurig droog weer verkleurt het gras niet snel.
 • Na kou, vorst en sneeuw herstelt het sneller.
 • Doordat er een dichtere grasgroei is, is er minder kans op vorming van mos.

Welke bemesting gebruiken?

Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. De basis voor bemesting wordt weergegeven in een NPK-samenstelling. Dit zijn de scheikundige afkortingen voor de werkzame stoffen. De N staat voor Stikstof, P staat voor Fosfor en de K staat voor Kalium. Stikstof maakt planteneiwitten aan en bevordert de lengtegroei en kleur van het gras. Fosfor bevordert de wortelontwikkeling wat zorg draagt voor een goede weersbestendigheid. Kalium ook wel kali zorgt voor een stevigheid van het gras, transport van water en koolhydraten. Daarnaast verhoogt Kalium de weerstand tegen schimmels. Dan blijft er nog Magnesium over. Magnesium bevat sporenelementen waardoor het gras sneller hersteld.


Voor welke meststof kiest u, organische mest of kunstmest?

Kunstmest heeft slechts een aantal voordelen ten opzichte van organische meststoffen en voor veel mensen is de keuze dan ook snel gemaakt. Het voornaamste verschil is de prijs voor kunstmest, deze is gunstiger. Maar wat zijn dan de nadelen van kunstmest?

 • Kunstmeststof is geen natuurproduct en om dit te fabriceren is er veel energie nodig.
 • Kunstmest bevat meer zout wat op den duur een kwaliteitsvermindering van de grond tot gevolg kan hebben.
 • Kunstmest lost sneller op in water als organisch mest, dus is er meer kunstmest nodig…en is uiteindelijk de prijs van kunstmest hoger
 • De werking van kunstmest is korter
 • De grasplantjes kunnen eerder verbranden


Het gazon bekalken als voorbereiding op de bemesting

Voordat u het gazon gaat bemesten, is het verstandig om deze eerst te bekalken. Het bekalken van het gazon is zowel in het voor- als najaar mogelijk. Doordat u met het bekalken de PH-waarde van de bodem weer op het juiste niveau brengt, zullen de meststoffen later beter opgenomen worden. 

Waarom moet u in een bepaalde periode bemesten

In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan. Maar bemest dan wel in het voorjaar het gazon met kwaliteit meststof. In de herfst bemesten zorgt voor een goede groei van de wortel. Het sterkt de wortel om de winter goed door te kunnen komen. De goede maanden hiervoor zijn september of oktober.

Hoe moet het gazon bemest worden?

Indien u het gazon wilt bemesten, adviseren wij om een strooiwagen te gebruiken. Hierdoor worden de meststoffen nagenoeg altijd op de juiste wijze verdeeld. Als u geen strooiwagen heeft, kunt u een juiste verdeling met de volgende methode bewerkstelligen:

 • Maak een vlakverdeling op het gazon.
 • Reken de vlakken per oppervlakte uit (lengte x breedte) en bepaal met een maatbeker de hoeveelheid benodigde meststof.
 • Bestrooi het gazon nauwkeurig zodat er niets vergeten wordt. Bij grote gazons altijd een strooiwagen gebruiken. Na het uitstrooien goed bewateren, sproei met de tuinslang omhoog zodat het op regen lijkt en de korrels niet weg duwen.