De kinderen in Staphorst hebben pech, de hele is regen voorspeld. Het mag de pret niet drukken, ook de wethouder staat met grote lach op de foto. Een bericht van de © gemeente.

Vandaag, maandag 21 juni, wordt het praktische fietsexamen gehouden voor basisschoolkinderen van groep 7 in de gemeente Staphorst. Wethouder Mussche gaf om 8.30 uur het startsein bij de Sporthal in Staphorst.

Het fietsverkeersexamen maakt onderdeel uit van het landelijke fietsexamen. Het theoretische examen is gehouden op dinsdag 30 maart. Dit examen is gemaakt door 245 kinderen. Nu is het tijd voor het praktische fietsexamen. Kinderen van groep 7 mogen hieraan deelnemen, mits hun fiets is goedgekeurd. Daarbij wordt vooral gelet op of de rem goed werkt, of de fietsbel duidelijk klinkt en of er een rode reflector achterop de fiets zit.

De kinderen leggen een route ruim 5 kilometer af en passeren hierbij 11 controleposten. Onderweg worden verschillende handelingen verricht. Wanneer een handeling niet goed verloopt zal ter plaatse het onderdeel overnieuw moeten worden gedaan. Zo probeert de organisatie te voorkomen dat iemand een herexamen moet doen. Het examen duurt van 8.30 uur tot ongeveer 15.00 uur.

Het praktisch fietsexamen wordt georganiseerd door 15 vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Staphorst in samenwerking met de gemeente.