Tweede plaatsen voor Danny van der Sluis tijdens IDC in OscherslebenDanny van der Sluis is tweemaal als tweede gefinisht tijdens de Dutch Superbike races van het International Dutch Championship (IDC) op de Motorsport Arena in Oschersleben. In minimale rijtijd moest het TT Racing Team een goede afstelling zien te vinden voor de BMW op het Duitse circuit. Elke sessie werden er verbeteringen gevonden en het verschil naar de top verkleind.

In 2019 reed Danny van der Sluis voor het laatst op Oschersleben. Het was voor de TT Racing Team coureur zijn eerste kennismaking met de BMW S1000RR op het Duitse circuit en er waren maar weinig sessies om de afstelling perfect te krijgen voor de races. De eerste en enige vrije training van de Dutch Superbike op vrijdagmiddag verliep dan ook zeker niet verkeerd, gezien de achterstand op de concurrentie die al meer testmeters op dit circuit hadden gemaakt. Voor de eerste kwalificatie werd de gearing wat aangepast, maar dat ging net iets de verkeerde kant op. Danny klokte een zesde tijd, maar verzamelde daarnaast bruikbare data om de afstelling verder te optimaliseren voor de tweede kwalificatie van zaterdagmorgen. Hier slaagde het team uitstekend in, want zaterdagmorgen haalde Danny maar liefst 1,2 seconde van zijn tijd af en plaatste zich als derde voor de wedstrijden.

Toch bleek in de eerste race dat bij het uitkomen van de bochten Danny nog iets miste ten opzichte van de concurrentie. Na een goede start kwam Danny als tweede weg. In de eerste ronde verloor hij een positie. De BMW-coureur probeerde aan te haken bij de twee leiders, maar moest gedurende de race langzaamaan wat lossen. Danny wist wel weg te rijden ten opzichte van zijn achtervolgers en kwam als derde over de finish. Omdat er een gastrijder die buiten mededinging reed voor Danny was gefinisht, werd hij als tweede in de einduitslag opgenomen.

Voor de zondag werd er gekozen voor een compleet andere vertanding. Doordat er in de warm-up heel vroeg een rode vlag situatie was, kon Danny deze nieuwe afstelling niet testen. Dit moest dus in de race gebeuren en dit resulteerde erin dat de coureur uit Staphorst in de openingsronde een paar foutjes maakte. Vanaf de vierde plaats na de openingsronde wist hij bij het ingaan van de tweede ronde de derde rijder te passeren. Het tempo van Danny was beter dan in de eerste race, maar hij kon net niet aanhaken bij de twee leiders. Omdat de gastrijder in de slotfase uitviel, kon Danny opschuiven naar plaats twee en kwam hij ook in deze positie over de finish. Hiermee scoorde het TT Racing Team 40 belangrijke punten voor het Dutch Superbike kampioenschap in Oschersleben.

Danny van der Sluis #10: “We stonden vooraf voor een uitdaging, omdat we in geringe rijtijd een goede afstelling voor de BMW moesten vinden in Oschersleben. Het sturen van de motor was gelijk top, maar we waren zoekende naar de juiste vertanding. Gedurende het weekend hebben we ons constant verbeterd en het gat naar de leider steeds verder weten te verkleinen. We hebben goede punten gescoord met twee tweede plaatsen. Later dit seizoen rijden we nog een keer in Oschersleben en dan hebben we een veel betere basissetup om aan het raceweekend te beginnen.”

De volgende ronde van het Dutch Superbike kampioenschap staat gepland in het weekend van 2 t/m 4 juli op de Nurburgring in Duitsland. Op het circuit in de Eifel worden dan opnieuw twee races verreden. 

Foto credit: Jan Timmerman – JTS Fotografie