Danny van der Sluis werd de afgelopen drie seizoenen Nederlands kampioen Superbike. De 25-jarige coureur lijkt daarmee helemaal klaar voor een stap naar internationaal niveau, denk aan de IDM Superbike. Maar in de praktijk ligt het toch anders. Van der Sluis heeft nog geen zitje voor 2022, waardoor zelfs de mogelijkheid bestaat dat hij noodgedwongen moet stoppen. Onderstaand interview is vandaag verschenen op Racesport.nl.

 

Danny van der Sluis pakte in 2019, 2020 en 2021 de titel in het Dutch Superbike kampioenschap van het International Dutch Championship, afgekort IDC. De laatste twee seizoenen reed de Staphorster voor het TT Racing Team. In 2015 pakte Van der Sluis al eens de Nederlandse titel in de Supersport klasse. Van der Sluis wil graag hogerop richting een internationaal kampioenschap zoals het IDM Superbike of het WK Endurance. In de praktijk lijkt het erop dat al deze Nederlandse titels internationaal gezien weinig waard zijn, want Van der Sluis heeft voor het seizoen 2022 nog geen zitje gevonden. Tijd om hem hierover aan de tand te voelen.

Hoe komt het dat je nog geen zitje hebt voor 2022? “Afgelopen seizoen ben ik voor de derde keer op rij Nederlands Superbike kampioen geworden. Ik heb mijn vizier gericht op een plekje in het IDM Superbike of wellicht een ander internationaal kampioenschap. Er waren wel mogelijkheden om in Nederland te blijven racen, maar het voelt niet dat ik daar nu nog wat te winnen heb. Ik wil graag hogerop!”

Je kwam de afgelopen jaren uit voor het TT Racing Team. Kon je met hen niet naar het IDM Superbike? “We hebben met het team in de afgelopen jaren wel wat wildcards gedaan, maar een heel seizoen is niet haalbaar. Bij een IDM weekend ben je zo’n vier tot vijf dagen van huis en om goed aan de start te kunnen verschijnen moet je ook vooraf gaan trainen op deze circuits. Deze hoeveelheid race- en testdagen is voor de teamleden van het TT Racing Team niet te combineren met hun werk en daar lag ook niet hun ambitie. Het TT Racing Team wilde een paar jaar terug al stoppen, maar ze zijn toen doorgegaan omdat ze mij verder wilden helpen en ze wilden samen Nederlands kampioen worden. Toen ik aangaf in 2022 naar het IDM te willen heeft het TT Racing Team besloten om te stoppen. Ik ben het team heel erg dankbaar voor wat zij de afgelopen jaren voor mij hebben gedaan en het is natuurlijk super dat we samen twee keer Nederlands kampioen zijn geworden!”

Ben je met veel IDM Superbike teams in gesprek geweest? “Ja ik ben met diverse teams in gesprek geweest. Bij een aantal had ik ook wel de kans om voor te kunnen rijden, maar daar lag ik mijn ogen de vraagprijs te hoog. Bij andere teams waren de zitjes helaas al bezet. Op dit moment is er helaas weinig uitzicht nog op een vaste plek in het IDM.”

Denk je aan stoppen? “Dat is de afgelopen periode wel regelmatig door mijn hoofd geschoten, maar ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben met racen. Ik ben 25 jaar, ga ieder jaar nog sneller en heb het gevoel dat er nog veel meer in zit. Ik heb altijd in vrij kleine teams geracet met beperkte middelen. Ik zou daarom heel graag nog eens in een groot professioneel team willen rijden om te kijken hoever ik kan komen op internationaal niveau. Ook heb ik naast het IDM wel gekeken naar andere mogelijkheden zoals in het WK Endurance of de BSB.”

En nu? Dat is een goede vraag. Ik heb mijn eigen BMW nog, dus ik wil dit voorjaar wel gaan trainen op de motor om in het ritme te blijven. Ik hoop natuurlijk dat ik nog in contact kan komen met een team, zodat ik wellicht toch nog de stap kan maken naar internationaal niveau zoals het IDM. Mocht het geen permanent zitje zijn, dan hoop ik dat er wellicht nog een kans komt om een keer als invaller aan de start te verschijnen. Als ik een goede kans krijg, dan zal ik er vol voor gaan!”

Foto credits: Jan Timmerman – JTS Fotografie