KAMPEN – Vijf organisten geven woensdag 26 mei een gezamenlijk concert in de Bovenkerk van Kampen. Het orgelconcert is een hommage aan Willem Hendrik Zwart, wiens 96e geboortedag het die dag is. 

Ter nagedachtenis aan Willem Hendrik Zwart spelen vijf organisten: zoon Everhard Zwart, oud-leerling Daniel Rouwkema, Kampenaar Gerwin van der Plaats en Zwart-liefhebbers Marco den Toom en André van Vliet. Elk van hen speelt een werk van Willem Hendrik Zwart en een orgelwerk dat veelvuldig door Zwart uitgevoerd werd. De orgelbespelingen worden afgewisseld met interviews met o.a. de organisten. Verder zal er uniek beeldmateriaal vertoond worden van Willem Hendrik Zwart. 

Willem Hendrik Zwart was organist van de Bovenkerk van 1954 tot en met 1995. Hij overleed op 29 april 1997. Zwart maakte het Hinsz-orgel bekend en geliefd bij het grote publiek. Met name zijn wekelijkse wandelconcerten op de zaterdagmiddag hebben daaraan bijgedragen. De drempel was laag: voor slechts 1 gulden kon men naar binnen en groepsgewijs boven bij de speeltafel kijken, terwijl Zwart speelde en terloops wat communiceerde met zijn publiek. Menig kind mocht vooraan staan, een aangewezen register opentrekken of even naast Zwart op de orgelbank zitten. Op deze manier bracht Willem Hendrik zijn geliefde orgel dicht bij de mensen en droeg hij op velen de liefde voor de romantische Hollandse koraalmuziek over. Met recht werd hij dan ook de ‘ambassadeur van de Bovenkerk’ genoemd.

Het concert is 26 mei vanaf 20.00 uur te volgen via de YouTube-kanalen Kampen Bovenkerk, Marco den Toom, Gerwin van der Plaats, André van Vliet en Everhard Zwart. Er zal een digitale collecte gehouden worden. De opbrengst van deze collecte wordt evenredig verdeeld onder de organisten. Van harte aanbevolen.