In september verspreidde de gemeente Staphorst een echte Energiekrant. De krant van 28 pagina’s stond boordevol met informatie, tips en verhalen over energiebesparing en duurzame opwekking. Natuurlijk gaat zo’n krant over de toekomst, en per definitie dus over de jeugd.

Eén onderdeel van de krant sprak de jeugd bijzonder aan: de kleurplaat. Emile van negen jaar, Tess van zeven jaar en Vince van twee jaar, deden hun best om de kleurplaat zo mooi mogelijk in te kleuren. En dat lukte! Uit alle ingezonden kleurplaten selecteerde onze jury de inzendingen van deze drie kinderen uit onze gemeente in verschillende leeftijdscategorieën als mooiste.

De gemeente Staphorst wil in 2050 energieneutraal zijn. In dat jaar zijn Emile, Tess en Vince alweer dertigers, maar ze zullen zich nog goed herinneren dat ze meededen aan de kleurplaatactie, want ze winnen er een prachtige zaklantaarn op zonne-energie mee. Die raakt nooit op, dus we weet doet hij het in 2050 nog steeds.