Met elkaar praten, genieten van natuurgeluiden, muziek luisteren, je (klein)kind horen lachen; het draait allemaal om het gehoor. Realiseren we ons eigenlijk wel genoeg hoe belangrijk het gehoor is? Graag breng ik, Arjen Vreeburg, mijn expertise hierover aan het licht.

Preventie en voorlichting

Tegenwoordig hebben veel mensen een hoofdtelefoon op. Zelfs als het geluid niet hard staat, kan dat gehoorschade geven. Hoe langer je luistert, hoe groter de kans op schade. Vier uur een koptelefoon op hebben kan blijvende schade veroorzaken. Om een indruk te geven: lawaai op het schoolplein, een drukke weg met auto’s en een föhn leveren ongeveer 85 decibel aan geluid. Muziek uit een koptelefoon en een drilboor zit rond de 95 en de sirene van een ambulance komen ruim boven de 100 uit. Je zit dus veel sneller in de gevarenzone dan je misschien denkt.

Gehoorondersteuning

De twee meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies zijn lawaai/geluid en slijtage door ouderdom. Revalideren en preventie is dan ook het sleutelwoord als het om je gehoor gaat. Een hoortoestel traint de zenuwen door de trillingen harder aan te zetten, waardoor de hersenen weer worden gestimuleerd. Helaas zitten hoortoestellen nog altijd een beetje in de taboesfeer. Er wordt vaak wat lacherig over gedaan. Dat is ontzettend jammer. Natuurlijk begrijp ik dat je iets moet overwinnen. Maar ze zijn tegenwoordig heel klein, soms zo goed als onzichtbaar.

Om vlot en vakkundig uw hoorconditie vast te stellen, hebben wij, HoorPartners Staphorst, een kosteloze hoorconditietest ontwikkeld. In minder dan een half uur bent u volledig op de hoogte van de kwaliteit van uw gehoor. Wilt u graag gebruik maken van deze unieke kans? Laat dan even van u horen!