Staphorst breidt uit. In de Poort van Sneek worden nieuwbouw appartementen aan het water gebouwd. In de wijk Kalterbroeken komen energiezuinige tweekappers en vrijstaande woningen en ook de wijk Danninge Erve wordt weer met een aantal woningen uitgebreid. Eerder werd al bekend gemaakt dat in woon- en waterwijk “Het Mallegat” gestart gaat worden met de bouw van half vrijstaande woningen die allen aan het water zijn gelegen. Nieuwbouw genoeg dus
De stap wel of niet zetten
Misschien staat het bij jou ook al jaren op je lijstje; een eigen huis kopen. Volgens de NVM heeft de coronacrisis nauwelijks of geen vat op de woningmarkt. Maar of dit zo blijft, daar kan niemand echt antwoord op geven. Of het voor jou een verstandige keuze is een nieuw huis te kopen, hangt van veel verschillende factoren af. Niet alleen of je woning die je gaat kopen in waarde gaat stijgen de komende jaren maar ook wat de verwachtingen zijn in je baan of bedrijf. Ga je van een huurhuis naar een koophuis of moet je zelf ook een huis verkopen? Een hypotheekadviseur kan jou het beste over informeren over de rentes, wat zo’n nieuwbouwhuis gaat kosten en waar je allemaal nog meer rekening mee moet houden. Een makelaar kan je wat inzichten geven in wat jouw huis moet opleveren en wat de verwachte verkooptermijn is.
Een projectwoning
Aannemers spreken over een project als er meerder dezelfde huizen gebouwd worden. De verkoop van die huizen verloopt meestal via een makelaar. Omdat er niet een standaard is in wat wel of niet in de oplevering van een projectwoning hoort, verschilt dat per project. Hierdoor kunnen er misverstanden ontstaan. Je contract eerst even laten checken kan veel leed voorkomen. Net als vooraf vragen stellen en een en ander goed in kaart brengen. Het geeft je niet alleen overzicht en inzicht maar het voorkomt ook dat je op de verhuisdag met een stapel dozen in een huis zit dat niet klaar is.
Hoe sleutelkaar is sleutelklaar?
Geeft de makelaar aan dat je huis sleutelklaar opgeleverd wordt, vraag dan wat ze daar onder verstaan. Ga na of het stucen van nieuwbouw muren erbij hoort of dat je dat zelf moet doen. En het plaatsen van een extra wandje, kan dat direct of moet dat later? Bij een nieuwbouwhuis bepaal je zelf grotendeels hoe het huis er van binnen uit gaat zien. Bij een project heb je daarbij meestal de keuze tussen verschillende tegels, deuren, sanitair etc. Soms kun nog je meer kiezen zoals binnendeuren, klinken, extra wanden etc. Bij sommige projecten kun je ook vragen of delen uit de aankoop weggelaten kunnen worden zodat je echt zelf een keuze kunt maken welke leverancier je wil. Spreek dit vooraf wel goed af en laat ook vastleggen wie dan waar verantwoordelijk voor is zodat je bij een lekkage of storing niet van het kastje naar de muur gestuurd wordt.
Echt alles zelf bepalen
Wil je je huis echt helemaal zelf bepalen, van ontwerp tot dakpan, soort steen en welke kozijnschroeven gebruikt worden? Dan kun je beter een kavel kiezen en samen met een architect je droomhuis ontwerpen. Bedenk daarbij overigens wel dat je ook dan aan bepaalde eisen en/of beperkingen gebonden bent.