Verhuizen en zeker een huis kopen, is een belangrijke stap in je leven. Of je nu een starter bent, een gezin wilt beginnen of van je oude dag wilt gaan genieten, verhuizen doet wat met je. En bij zo’n stap komt meer kijken dan je vooraf denkt. Behalve dat het één van de grootste uitgave is die we in ons leven doen, wil je ook dat alles naar je (droom)wens is?

Misschien twijfel je nog tussen een bestaande woning of een nieuwbouw huis. Beide hebben natuurlijk voor en nadelen. Bij een nieuwbouw huis kun je nog veel naar je hand zetten maar er zitten vaak ook wat addertjes onder het gras. Daarbij is het belangrijk om te weten wat je nog zelf of moet laten doen als je huis dan straks opgeleverd wordt. Vooraf alles goed in kaart brengen, voorkomt dat je straks misschien met een stapel dozen in een huis zit dat nog niet klaar is.

De eerste bewoner

Een nieuwbouwhuis wordt, zoals het woord al zegt, helemaal nieuw gebouwd. Jij of jullie zijn dus de eerste bewoners. Daarnaast kun je meer zelf bepalen hoe je  huis er uit gaat zien. Bedenk wel dat je (zelfs als je voor zelf bouwen op een kavel kiest) te maken hebt met standaard eisen van een projectbouwer of de gemeente. Duidelijk is natuurlijk dat als je nieuwe huis helemaal zelf gaat ontwerpen je meer invloed hebt dan bij een woning uit een project.

Hoe ga je te werk?

Eerst is er dus de keuze wat voor nieuwbouw huis je wil. Uiteraard speelt daar de locatie en wat er mogelijk is bij mee. Komt er bouwgrond beschikbaar en voel je er voor om echt zelf een huis te gaan bouwen, dan is een afspraak met de bank en een architect het beste begin. Eerst dus weten wat je te besteden hebt, en dan je wensen in kaart brengen. Hou er daarbij rekening mee dat je niet overal alles mag bouwen wat je zou willen.

Heb je een projecthuis op het oog, vraag dan informatie op en ga zo nodig een gesprek aan. Vraag daarbij of de huizen casco opgeleverd worden of sleutelklaar. Het maakt uiteraard veel uit in werk maar ook in geld wat er bij de oplevering hoort. De meeste projecten worden tegenwoordig zo opgeleverd dat je bij de keuken, sanitair en tegels, een keuze hebt. Ook in indelingen, muren en dergelijk heb je vaak nog invloed. Bij casco wordt de woning opgeleverd met alleen de basis.  Stel je dan vragen als “Zit het stucen van nieuwbouw plafonds ook bij de prijs in of moeten we dat zelf regelen? Ook het plaatsen van de keuken en de badkamer, is een klus waar zeker wel twee rechter handen voor nodig hebt.

Van huis naar droom

Wordt je huis ‘sleutelklaar’ opgeleverd, dan is je huis helemaal afgewerkt. Jij hoeft je dan ‘alleen’ nog maar druk te maken over de kleur van de wanden, duurzame kozijnen (gebruik goede kozijnschroeven), wil je een Visgraat PVC vloer of kies je voor hout of tegels . Met andere woorden; hoe maak ik van het nieuwe kale huis een droomhuis en een thuis.