Verkeerde meldingen kosten onnodig geld

De Muskusrattenbestrijding van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) roept inwoners op bij het melden van een geziene rat goed te controleren om wat voor soort rat het gaat. Het waterschap ontvangt momenteel 7 a 8 van de 10 keer een melding van een inwoner dat  men een muskusrat heeft gezien, maar het bij nadere inspectie blijkt te gaan om een bruine rat.  Hierdoor reizen muskusrattenbestrijders onnodig naar de gemelde locaties, terwijl ze nodig zijn om in het veld de echte muskusratten te vangen.  Ieder ‘verkeerd’ bezoek kost het waterschap 100 euro. 

“Dat mensen de ratten door elkaar halen, snappen we op zich en kwam eigenlijk altijd wel voor”, licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe. “Maar de laatste tijd worden we wel erg vaak gebeld met een verkeerde melding. Bij zo’n 70 tot 80 procent van de meldingen gaat het om bruine of woelratten in plaats van muskusratten. Voor de duidelijkheid: voor muskusratten kunnen bewoners zich bij het waterschap melden, voor bruine ratten kan contact worden opgenomen met de gemeente. Dat we vaker een verkeerde melding krijgen, heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de populatie  muskusratten drastisch is gedaald de afgelopen jaren, met een factor 10.”

Herken de rat

Op de speciale webpagina ‘Herken de rat’ geeft het waterschap aan waaraan de verschillende ratten kunnen worden herkend. Zo is de muskusrat een halve meter of wat langer van kop tot staart, terwijl de bruine ‘slechts’ 30 à 35 cm telt. Daarnaast heeft een muskusrat een staart die aan de zijkant is afgeplat, in tegenstelling tot de dikke kale ronde staart van de bruine rat. Tevens is het zwemgedrag anders: een muskusrat zwemt met de rug boven water, terwijl de bruine rat alleen de kop boven water houdt.