Op veel manieren proberen mensen zich te ontdoen van de eikenprocessierupsen maar slagen daar slecht in. Door de hele gemeente hangen nestkastjes zodat vogels de rupsen gaan eten. Volgens anderen helpt dat niet omdat de brandharen van de rups ook dienen om vogels op afstand te houden.

Het lichaam van de rups is bedekt met lange, witte haren die op roodachtige wratten staan ingeplant, dit zijn echter niet de brandharen. De brandharen of setae zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes waarmee ze zich makkelijk vastzetten in de huid of andere zachte weefsels. (Wiki)

Lees er hier alles over…

Cees Moeke maakte deze foto’s op de Wethouder Buitenhuisstraat in Staphorst.
Daar zitten op de bomen al weer heel veel  actieve eikenprocessierupsen.

Foto van de dag