Zorgmedewerkers snel inzetbaar voor Icare met versneld leertraject in skillslab Noorderpoort Assen

Vanaf deze week worden nieuwe zorgmedewerkers van Icare in een versneld leertraject opgeleid op ROC Noorderpoort in Assen. Dit leertraject is speciaal voor kandidaten met een zorgachtergrond, die terug willen keren naar hun vak of de overstap willen maken naar de wijkverpleging of willen werken op een woonzorglocatie. De ervaren docenten van Noorderpoort ondersteunen tijdens de praktijkdag en bij het afnemen van de vaardigheidstoets. Een praktische samenwerking tussen Icare en Noorderpoort om te kunnen voorzien in de vraag naar meer zorgpersoneel.

“We ontvangen veel aanmeldingen van mensen die zich willen inzetten voor Icare,” vertelt Nienke de Waard, strategisch adviseur Leren & Ontwikkelen bij Icare. “Soms zijn het oud-collega’s die net met pensioen zijn, maar eigenlijk is de achtergrond heel verschillend. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze enthousiaste mensen ook op de juiste wijze de zorg kunnen leveren.”

Met het versnelde leertraject worden medewerkers in korte tijd weer bevoegd en bekwaam en zijn snel inzetbaar. Kandidaten volgen eerst online een aantal e-learnings en oefenen verpleegtechnische vaardigheden in het skillslab van Noorderpoort, waar genoeg ruimte is om te voldoen aan de 1,5 m afstand. De toekomstige medewerkers worden één-op-één begeleid door opleiders en toetsers van Icare en docenten van Noorderpoort om de volledige breedte van het vak weer te leren. Wanneer zij aan het werk gaan worden ze gekoppeld aan een buddy voor persoonlijke ondersteuning in het werk.

Icare en Noorderpoort Gezondheidszorg Assen werken al jaren samen. Studenten van Noorderpoort lopen stage bij Icare of werken er in de vakantie.

Hendriëtte Jansen, docent en adviseur contractonderwijs van Noorderpoort vertelt: “Bij Noorderpoort in Assen hebben we een modern skillslab met 8 bedden en didactisch materiaal om medische handelingen te oefenen. Nu de ruimte, door het sluiten van de school, leeg staat, konden we deze direct beschikbaar stellen voor Icare.” Docenten en onderwijsondersteuners van Noorderpoort stellen zich beschikbaar voor de begeleiding en het toetsen van kandidaten. “Een geweldige aanvulling vanuit Noorderpoort, “aldus Nienke de Waard van Icare. “Zo blijven onze eigen opleiders en toetsers beschikbaar voor het leveren van zorg.”

De vraag naar zorgpersoneel was al voor de Coronatijd groot, waarbij wel regionale verschillen zijn. Extra handen zullen de komende tijd nodig blijven om de -soms uitgestelde-  zorgvraag aan te kunnen. De aankomende vakantieperiode, een mogelijk nieuwe toename van Coronapatiënten en de uitstroom uit ziekenhuizen zorgen ervoor dat capaciteit een punt van aandacht moet blijven. Het versnelde leertraject levert een belangrijke bijdrage om personeel flexibel en vooral vakkundig, in te kunnen zetten.

Het leertraject van Icare wordt, naast de locatie van Noorderpoort in Assen, ook aangeboden op locaties in Meppel en Ermelo. In Assen kunnen ongeveer 14 medewerkers per week worden opgeleid. “Een mooi voorbeeld van kijken naar mogelijkheden, elkaar ondersteunen en versterken. In alle opzichten een fijne samenwerking, die we ook na de Coronacrisis verder willen benutten,” besluit Nienke de Waard.