Als je tuin of oprit verzakt is dan is het aan te raden om dit op te hogen. Alhoewel een hoogteverschil in je tuin in principe ook een meerwaarde kan zijn, is het in de praktijk over het algemeen ronduit irritant. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de verzakking het comfort in je tuin beïnvloedt. Dan is het zeker een goed idee om te kijken hoe je het hoogteverschil kunt oplossen.

Maak gebruik van EPS platen

Om het verzakte straatwerk weer te verhogen kun je gebruik maken van EPS platen. Dit materiaal staat in de volksmond ook wel bekend als piepschuim of tempex. De tempex platen moet je aanbrengen onder het zand. Dit doe je dus voordat je begint met het bestraten van de oprit of het terras. Bij het tempex EPS gebruiken moet je zeker een dikke laag aanleggen. Doordat het piepschuim een drijvend vermogen heeft zal de zakking tegengegaan worden. Toch zal het niet in zijn geheel voorkomen worden.

Voorkomen is lastig

Het ophogen van straatwerk kan dus een oplossing zijn als het is verzakt, maar eigenlijk los je dan het probleem niet helemaal op. In principe zou het zo kunnen zijn dat je later weer een hoogteverschil krijgt. Helaas is dit probleem simpelweg heel lastig om te voorkomen. De ondergrond zal simpelweg door blijven zakken, want dat is nou eenmaal wat veengrond doet. Als je het verzakken van de grond echt wilt tegengaan dan zul je het terras van heipalen en een betonplaat moeten voorzien. Veel mensen zullen hier niet het geld voor over hebben, want het is zeker een dure ingreep.

Regenwaterafvoer

De verzakking van het straatwerk zou zo nu en dan kunnen komen doordat de grond een slechte drainage heeft. Dit houdt in dat het water tijdens een regenbui langzaam het zand onder de tegels wegspoelt. Hierdoor verzakt het straatwerk natuurlijk. Het is dan ook van belang om te zorgen voor een goede afvoer van het regenwater. Dit moet namelijk goed in de grond kunnen weglopen, wat onder meer kan in een grasperk. Dit zou het probleem mogelijk kunnen oplossen.