Een boek over 60 Franse para’s bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart op 7/8 april 1945

De grootformaat uitgave, geheel in kleur en met harde kaft, verschijnt in het kader van 75 jaar vrijheid. Schrijver G.J. Westhoff neemt de lezer in meer dan 90 bladzijden mee naar de locaties waar de mannen verbleven. Het boek (ISBN 9789082623345) is vanaf 30 april 2020 in Staphorst voor €19,95 verkrijgbaar in de boekwinkels De Haan en The Readshop en daarnaast via de site westhoffboeken bij de schrijver zelf. 

SAS-soldaten staat bij het springluik, klaar voor De laatste sprong. Het rode licht brandt: ‘Gereed voor de actie.’ Daarna groen: ‘Go!’. De parachutisten verdwijnen in de duistere nacht. Boven de nog onzichtbare grond ontplooien zich de parachutes met een kort klokkend geluid. Zo dalen zo’n zestig para’s naar Nederlandse bodem, achter de linies van de Duitse bezetter. Dan raken de legbags de grond. Een fractie later volgen de voeten, breken de mannen de val met de zijwaartse rol en staan in vijandelijk gebied.

Franse parachutisten vallen uit de lucht, verblijven enkele dagen bij Den Hulst, Punthorst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart en vertrekken dan weer. Zij ontmoeten als zuidflank van Operatie Amherst plaatselijke bewoners, de Binnenlandse Strijdkrachten in het Staphorsterbos en de Canadese fronttroepen in Balkbrug. 

Wat waren dat voor soldaten? Waarom sprongen ze toen en juist daar? Met welke opdracht werden ze aan de grond gezet en in hoeverre hebben ze die kunnen vervullen? Die vragen zijn de rode draad bij het beschrijven van de belevenissen van wegbereiders voor de Canadese bevrijdingstroepen.

Boven Drenthe sprongen tijdens de luchtlandingsoperatie Amherst in de nacht van 7 op 8 april 1945 ruim 700 parachutisten. Over de meest zuidelijke daarvan gaat dit boek. Foto’s tonen de plek zoals die er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog uit zagen. Voor wie de gangen van de mannen ter plekke na wil gaan, zijn ook foto’s van de locaties in huidige staat weergegeven. Tijdens het onderzoek de afgelopen drie jaren leverde bezoek ter plekke vaak interessante verhalen over de Franse bevrijders op. Gegevens die vaak nauwelijks buiten familieverband zijn verteld. 

Het boek wandelt chronologisch met de parachutisten mee. Het kijkt mee bij hun kortstondige bezoek bij lokale bewoners direct na de landing; bij hun onfortuinlijke contact met de verzetsgroep in het bos en toont het bivak van het verzet; hun gevecht bij de Lichtmis en bij het sneuvelen van diverse personen op 8 april. Die avond vertrekken de mannen al weer naar IJhorsterveldweg, aan de andere kant van het Staphorster bos. De volgende dag begint het bewaken van de brug bij Balkbrug. Originele ‘Operation Logs’ van het SAS-hoofdkwartier geven inzicht in het radiocontact dat de Fransen bij Staphorst en Balkbrug onderhielden met hun hoofdkwartier. 

Twee andere sticks kwamen achter Balkbrug en Dedemsvaart aan de grond. Een was ook voor Droppingszone A ‘Achter de Leijen’ bedoeld. De andere moest 28 kilometer noordelijk landen. Ook hun gangen zijn zo volledig mogelijk nagetrokken. Hun verblijf onder de bevolking heeft een aantal mooie groeps- en soldatenfoto’s opgeleverd. Houdt het verhaal na de 11e april op. Zeker niet. Enkele mannen zetten hun activiteiten in de noordelijke provincies voort. En tientallen jaren later ontmoeten we hen weer, bij de reünie in 1985.