De schooltas stond wekenlang onaangeroerd in de hal en kinderen kregen thuisonderwijs. Vanaf 11 mei mogen basisschoolleerlingen weer naar school, voor de helft van de tijd. 

Half maart gingen de basisscholen dicht en werd er door schoolleiding en juffen en meesters een grote dosis creativiteit aan de dag gelegd om op de een of de andere manier de kinderen toch onderwijs te blijven geven. Het werd onderwijs op afstand, online. 

Sommige kinderen gingen liever met hun schooltas naar de klas

Ouders deden hun best de kinderen te motiveren en zorgden voor laptops en tablets. Ze creëerden schema’s met daarin een reële tijd voor school en tijd voor spelen. Het lukte. Niet bij iedereen natuurlijk evengoed. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een achterstand het nu extra moeilijk hebben, en kinderen die makkelijk leren nu als een speer gaan. 

In dat laatste geval werkt weinig afleiding en juist die focus thuis aan de keukentafel voor hen heel goed. Kinderen die snel zijn afgeleid, zijn veel moeilijker te motiveren. Zij hebben het lastig met zich concentreren met broertjes en zusjes om hen heen en hun ouders. Zij deden het beter toen ze naar school gingen met hun schooltas op hun rug. 

Zebra tassen staan bij veel gezinnen al klaar

Zo hebben deze weken van iedereen veel gevraagd. Inmiddels blijken in veel gezinnen de Zebra tassen al klaar te staan omdat de kinderen niet kunnen wachten hun vriendjes weer te zien en op het schoolplein te spelen. 

Dat vraagt wel enig aanpassingsvermogen waar juffen en meesters zich momenteel het hoofd over buigen. De anderhalve meter maatschappij moet ook in scholen ingericht worden, alhoewel minder streng als op straat of in de horeca bijvoorbeeld. 

Desalniettemin zullen ook kinderen eraan moeten wennen. Ook al menen veel leerkrachten dat het eigenlijk bij de jongste kinderen ondoenlijk is. Spelen met anderhalve meter afstand tot elkaar is een utopie. Daar houdt een spelend kind geen rekening mee. 

Desinfecterende middelen kunnen mee in de Zebra rugzak

De kinderen gaan nog geen volledige week naar school. De groepen zullen worden gesplitst waarbij er om de dag onderwijs zal worden gevolgd door ofwel de ene of ofwel de andere groep. Dat maakt de groepen sowieso kleiner en daardoor is die anderhalve meter al makkelijker binnen bereik. Behalve misschien dan op het schoolplein tijdens het speelkwartier. 

Misschien is het raadzaam kinderen desinfecterende middelen mee te geven in hun Zebra tas of andere kinderrugzak als ze weer op pad gaan. Ze hebben inmiddels allemaal geleerd om regelmatig hun handen te wassen. 

Wanneer de kinderen weer volledig naar school kunnen is nog niet bekend. Eerst zal moeten blijken wat er gebeurt nu de kinderen na de meivakantie weer samenkomen. Gelukkig blijken jonge kinderen nauwelijks vatbaar voor het coronavirus en vormen ze ook nauwelijks een besmettingshaard.