Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

YouTube video

Op 4 mei de hele dag de vlag halfstok. 
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. 

> lees meer op de website.

Op 5 mei mag de hele dag de vlag uit.
Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Online kunt u bij diverse vlaggenfabrikanten een vlag bestellen.

>bekijk het vlaggen protocol

Dit zijn de prijswinnaars van de vlagwedstrijd ‘Overijssel viert Vrijheid’ 

Van 1 t/m 17 april deden we de oproep om je vlag uit te hangen op jouw lokale bevrijdingsdag. Er werd flink gevlagd, uit alle ingezonden foto’s en vrijheidswensen op social media selecteerde RTV Oost 17 winnaars van kaarten voor het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal en een winnaar van een rondvlucht over onze provincie.De winnaar van de rondvlucht boven Overijssel is Judith Heinrich uit Zwolle. Zij stuurde haar foto in met de wens dat iedereen weer vrijheid om te bewegen zal hebben. 

Lees meer
Brand een kaarsje. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen. Daarvoor al worden fakkels met dit vuur vanuit Wageningen verspreid over alle provincies. Die verspreiding gebeurt door 14 mensen uit de reeks van 75 personen met familieverhalen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.Op 4 mei vanaf 21:00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het échte vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken.Aan wie geef jij het #Vrijheidsvuur door? 

Lees meer

De Taptoe vanuit de achtertuin.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Bekijk en luister hieronder hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is onderaan deze pagina te downloaden.

Download bladmuziek