Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven, maar we zijn er ook van afhankelijk. Het uitvallen van één of meer voorzieningen kan flinke overlast geven. Deze maand vraagt Veiligheidsregio IJsselland extra aandacht voor dit onderwerp.

Een grote stroomstoring waardoor alle stoplichten buiten werking zijn of een leidingbreuk waardoor de straten blank komen te staan; daar denken we liever niet aan. Uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of  gas kan in de meeste gevallen gelukkig snel worden opgelost door nutsbedrijven zoals Enexis en Vitens. 

Inzet hulpdiensten bij langdurige uitval

De hulpdiensten komen in beeld als er een of meerdere nutsvoorzieningen langdurig of grootschalig zijn uitgevallen. Bij een langdurige uitval bepalen Veiligheidsregio IJsselland, de getroffen gemeente(n) en het nutsbedrijf samen de plan van aanpak. Het uitgangspunt in dit plan is dat we tijdens een mogelijke uitval de gevolgen voor inwoners en bedrijven zoveel mogelijk proberen te beperken. Daarbij wordt gekeken naar mogelijke risico’s en welke organisaties en instellingen voorrang hebben op de betreffende voorziening. Bij een grote stroomstoring hebben bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen voorrang op een noodstroomvoorziening en worden bij langdurige uitval van drinkwatervoorzieningen getroffen door distributiepunten aan te leggen in gemeenten.

Informatie 

De overheid wil je snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, de calamiteitenzender RTV Oost en via de website van je gemeente. Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van jouw nutsbedrijf. Bij de thema’s Veilig Leven op onze website www.vrijsselland.nl lees je praktische tips om je voor te bereiden op of hoe te handelen bij uitval van stroom of drinkwater.