Ruim 80 mensen kwamen afgelopen vrijdagavond naar de Veldschuur in Rouveen om van Patric van Aalderen te horen hoe het verzet in de gemeente Staphorst was georganiseerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In een volle Veldschuur nam Van Aalderen de toehoorders mee naar het prille begin van de verzetsgroep die later bekend zou worden als ‘De partizanen van ’t Schot’ of ‘KP Staphorst’. Diverse acties van de verzetsgroep kwamen aan de orde, waarbij de liquidatie van de hoge SS-officier Nicolaas van der Schatte Olivier op 6 september 1944 nabij het Wiede Gat een centrale rol in nam.

Velen waren verrast door de details die Van Aalderen vertelde over bijvoorbeeld de wapendropping in de Staatsbossen waarbij enorme hoeveelheden wapens en munitie werden gedropt. In geheime documenten die Van Aalderen wist op te duiken was te zien dat er bijvoorbeeld bazooka’s gedropt werden waarmee granaten kunnen worden afgevuurd en zware machinegeweren. 

Bijzonder was ook de aanwezigheid van enkele directe familieleden en nabestaanden van verzetsmensen en slachtoffers die in de lezing van Van Aalderen genoemd werden. Dat leidde een aantal keren tot interessante toevoegingen aan het verhaal. 

Na afloop was er gelegenheid om wat te drinken en na te praten. Menigeen gaf aan toch anders te kijken naar plaatsen waar je regelmatig langskomt en nu van weet wat er zich tijden de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. 

Op 13 maart zal Willem Kappe uiteenzetten wat er kort voor de bevrijding gebeurde aan de Dekkersweg bij de fam. Santing. De lezing is volgeboekt, maar houd de website van De Veldschuur in de gaten voor het geval er nog plek vrijkomt.

De Veldschuur “Bid en Werk” is in 2005 herbouwd door stichting Vrienden van de Oldematen op de plek waar tot de jaren zeventig van de vorige eeuw een veldschuur stond die dienst deed als huisvesting voor vee, maar ook als verzamelplek voor de arbeiders in het gebied, eerst ten tijde van de ontginning, later voor de hooiwinning in het gebied. 
De stichting beheert nu dit unieke centrum voor natuur en historie in samenwerking met Staatsbosbeheer en ontwikkelt educatieve activiteiten in en rondom De Veldschuur op het gebied van natuur, historie en archeologie. 
Door de unieke ligging en uitstekende faciliteiten is De Veldschuur een gewilde trouw- en vergaderlocatie.