Jaarlijks zijn er ongeveer 1 miljoen valincidenten, voornamelijk onder mensen van 65 jaar en ouder. Valpreventie wordt dan ook steeds belangrijker. Valincidenten treden het meest op tijdens het lopen, waarbij struikelen de meest voorkomende oorzaak is, gevolgd door evenwichtsverlies en uitglijden. Na een val worden mensen meestal banger, waardoor ze minder gaan bewegen en conditie en spierfunctie achteruit gaat en de kans om nog eens te vallen groter wordt.

Om vallen te voorkomen is er vanuit het project Vitaal en Veilig Thuis Staphorst in samenwerking met Ter Harmsel fysiotherapie B.V. en Fysiotherapie in ’t Wold een valpreventieprogramma opgezet, met als hoofddoel vallen te voorkomen. 
Het valpreventie programma is voor mensen vanaf 65 jaar of ouder, die zelfstandig wonen en in staat zijn om 15 minuten achter elkaar te kunnen lopen zonder hulpmiddel.  

Exclusiecriteria valpreventieprogramma

•          Aanwezigheid van ziektes waarbij er een verhoogd valrisico is, zoals neurologische aandoeningen (beroerte, Parkinson, MS, verlamming) of
•          Bij gebruik van medicijnen welke geassocieerd met valrisico zijn
•          Hart- of longklachten met beperkt inspanningsvermogen;
•          Osteoporose (of ernstige botontkalking waarvoor medicatie).

Informatie bijeenkomst

Maandag 2 maart van 11.00 tot 12.00 uur volgt er een informatiebijeenkomst wat betreft de valpreventie in de praktijk van Ter Harmsel fysiotherapie B.V. , JC Van Andelweg 2, aanmelden kan via 0522-291950. 

Meer informatie en een folder vind u in de informatiemap die u ontvangt bij een huisbezoek. Informatie omtrent het project Vitaal en Veilig thuis is te vinden op de website van Stichting Welzijn Staphorst. Zie ook: www.sws-staphorst.nl