Heeft u last van pijn in de benen tijdens het wandelen en moet u regelmatig even pauzeren voordat u weer verder kunt lopen? Dan kunt u mogelijk last hebben van Claudicatio, of in de volksmond: etalagebenen. De oorzaak van etalagebenen is vernauwing van de bloedvaten door aderverkalking, waardoor er te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Het gevolg is krampachtige pijn of een doof gevoel in het been (vaak de kuiten) tijdens of na inspanning.
Slagaderverkalking is een ouderdomsziekte. Het verloopt meestal geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Een aantal factoren kan echter de slagaderverkalking versnellen zoals bijvoorbeeld roken, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes of te weinig bewegen.
De therapie voor mensen met etalagebenen bestaat uit gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Het doel daarbij is om de loopafstand te vergroten en minder pijn te ervaren. Hiervoor wordt meestal eerst een looptest afgenomen. De speciaal voor de behandeling van etalagebenen opgeleide fysiotherapeut maakt aan de hand van deze test een speciaal op maat gemaakt trainingsschema. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gesuperviseerde looptherapie in combinatie met leefstijlbegeleiding effectief is bij etalagebenen.
Fysiotherapeute Elena Batina, werkzaam bij Ter Harmsel fysiotherapie in Staphorst is gespecialiseerd in etalagebenen en aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Wanneer u een verwijzing van de huisarts heeft kunt u bij haar terecht voor gesuperviseerde looptherapie. De behandelingen (max 37 binnen 1 jaar) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De behandelingen vallen daarmee wel onder het eigen risico van de verzekerde.